Annons

Annons

Annons

Debatt
Sluta straffskatta företag som anställer unga

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Företagen lever mitt i en galopperande kostnadskris. Med ständigt stigande räntekostnader, höga priser på el, ett uteblivet elstöd för företagen i norra Sverige och ökande kostnader på insatsvaror, så är företagens vardag i dag väldigt tuff.

Istället för att leverera lättnader till landets företagare som är i stort behov av det så lyckas regeringen nu själva leverera en skattechock. I april kommer arbetsgivaravgifterna att höjas. Alla företag med unga anställda i åldern 19–23 år kommer behöva betala full arbetsgivaravgift, skriver debattförfattarna.

Bild: Hasse Holmberg/TT

Istället för att leverera lättnader till landets företagare som är i stort behov av det så lyckas regeringen nu själva leverera en skattechock. I april kommer arbetsgivaravgifterna att höjas. Alla företag med unga anställda i åldern 19–23 år kommer behöva betala full arbetsgivaravgift. En skattechock på sex miljarder för alla företag som i dag har unga anställda. Företag som i dag både har en ansträngd situation på kostnadssidan och dessutom ser en vikande efterfrågan när hushållen och företagen drar in på allt som inte är grundläggande nödvändigt, får nu en skattesmäll som kommer att bidra till ytterligare varsel av anställda!

Annons

Annons

Arbetsgivaravgifterna är en straffskatt på arbete. I dag är det drygt hälften av avgiften som går till försäkringar och pension. Resten är ren skatt. Om företagen fortfarande ska kunna anställa så behöver kostnaderna minska på sikt. Man bör framför allt inte, som regeringen nu gör, höja arbetsgivaravgifterna för unga igen mitt i en kostnadskris som snart är en jobbkris.

Effekten av sänkta arbetsgivaravgifter har tidigare ifrågasatts från flera håll. Men för företagen är det självklart, särskilt i personalintensiva branscher. Sänkta arbetsgivaravgifter är lätta att räkna hem. Flera har även hävdat att sänkta arbetsgivaravgifter skulle driva på inflationen, dock visar nya studier att rädslan helt saknar grund.

Att de som skapar jobben, företagen, har det tufft just nu är det ingen som tvivlar på. Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga i att se till att det går att leva, bo och jobba även på landsbygden. När butiker, restauranger och caféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma. Då slocknar ytterligare en del av livslusten lokalt.

Regeringen måste förstå att det är allvar. Istället för att leverera bättre förutsättningar så gör man tvärt om. Man chockhöjer skatten på arbete för unga. Något som riskerar att färre unga får ett första jobb att gå till och att medarbetare kommer behöva sägas upp.

Annons

För oss i Centerpartiet är det självklart att företagens förutsättningar måste bli bättre för att kunna vända utvecklingen och få igång fler företag att växa och anställa i hela landet. Att det inte är det för partierna i regeringen är anmärkningsvärt.

Elisabeth Thand Ringqvist (C), vice ordförande riksdagens näringsutskott

Anne-Li Sjölund (C), riksdagsledamot Västernorrland

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan