Annons

Annons

Annons

Debatt
Finns mycket att tacka kollektivavtalet för

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Schyssta arbetsvillkor, övertidsersättning, tjänstepension, föräldrapenningtillägg, semester, löneökningar. Det finns mycket att tacka det svenska kollektivavtalet för. I dag är det den 17 mars och vi firar kollektivavtalets dag!

Det är lätt att ta kollektivavtalet för givet. Men det är faktiskt något som fackföreningsrörelsen länge kämpade för.

Kollektivavtal är en del av den unika Svenska modellen.

Den går ut på att det är fack och arbetsgivare som tillsammans reglerar villkoren på arbetsmarknaden, som löner, ersättning vid obekväm arbetstid, tjänstepensioner, arbetstidsförkortning och så vidare.

Och du… vet du om att det inte finns någon lag som reglerar att du får lön överhuvudtaget!

Annons

Många tar för givet att de ska få en löneökning varje år men det finns ingen laglig rätt till årlig löneökning, skriver debattförfattaren.

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Annons

Det gör kollektivavtalet. Många tar för givet att de ska få en löneökning varje år men det finns ingen laglig rätt till årlig löneökning. Men i kollektivavtalen regleras rätten till att årligen få en löneöversyn. I vissa avtal finns miniminivåer på löneökningen medan andra avtal inte innehåller en garanterad löneökning, exempelvis individuell lönesättning.

Kollektivavtal är en chans att få en sund konkurrens på arbetsmarknaden och möjliggör för småföretagare om alla följer gällande spelregler på arbetsmarknaden.

I EU finns det dom som vill att vi ska lagstifta om en minimilön, en lägstalön och att staten ska bestämma vad som är vårt lönegolv och att fack och arbetsgivare inte ska behöva sätta sig och prata med varandra om vad som ska gälla på våra arbetsplatser. Vem vinner på det? Ja inte är det vi kommunalare! I de länder inom EU som har minimilöner så har 7 av 10 svårt att klara sin vardag på sin lön.

Genom kollektivavtal har facken förhandlat fram bättre arbetsvillkor än vad lagen kräver, exempelvis när det gäller lön, arbetstid, semester, uppsägningstid, anställningsskydd, kompetensutveckling, pension och försäkringar, arbetsmiljö och inflytande. Kollektivavtalen är anpassade för den bransch eller den arbetsgivare som de är framtagna för, därför ser olika kollektivavtal olika ut men kollektivavtal ger alltid förbättringar och trygghet för de anställda.

Annons

Annons

Med kollektivavtal blir det ordning och reda. Alla vet vad som gäller på jobbet.

I år så förhandlar Kommunal närmare 50 kollektivavtal och det kommer krävas mycket av både förhandlare på den fackliga och på arbetsgivarens sida och som vanligt så handlar det om ett givande och tagande. Och som alla vet så har vi en inflation som gräver stora hål i våra plånböcker. Vi kommunalare är trött på att höra att vi är ju så många och vi måste ta ansvar över Sveriges ekonomi, ja vi ska ta ansvar men inte ensam! Vi ska ha en lön att leva på, inte bara överleva på.

Kommunal kommer i denna lönerörelse värna om de med lägst lön genom att yrka på en extra låglönesatsning för de med lägst lön på respektive avtalsområde.

För mjölken kostar lika mycket för fattig som för rik!

Utan avtal – ingen garanterad lön eller löneökning, avtalspension, extra pengar när du är föräldraledig, försäkringar, övertidsersättning, extra semesterdagar.

Så du har kollektivavtalet att tacka för mycket!

Det bästa av allt: kamrater som kämpar för och med dig. Tillsammans är vi starka!

Cathrine Strand, kommunalare

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan