Annons

Annons

Annons

Debatt
Vår första prioritet är de som har rätt till LSS

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Genmäle på Hans Dahlgrens replik Felaktigheter i sak och okunskap om LSS (ST 23/2) på debattartikeln Privata företag lurar staten (ST 19/2).

Annons

"Så som det ser ut i dag har självklart alla brukare rätt att välja sina utförare men vill man vara säker på att arbetsgivaren är seriös och tar sitt arbetsgivaransvar på allvar så kan man välja kommunen som utförare", skriver Karin Gustavsson (V).

Bild: Filip Gustafsson Högman

Annons

Vänsterpartiet vet mycket väl hur LSS fungerar och vår första prioritet är de individer som har rätt till LSS. Vi har inte påstått att kommunen kan "... bestämma att Humanas kunder ska tvångsövertas av kommunen". Så som det ser ut i dag har självklart alla brukare rätt att välja sina utförare men vill man vara säker på att arbetsgivaren är seriös och tar sitt arbetsgivaransvar på allvar så kan man välja kommunen som utförare. 

Motivering för att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) återkallar tillståndet är:

• Återkommande brister avseende anmälningsskyldighet och förvaltning av allmänna medel.

• Bristande förmåga att efterfölja tidigare beslut från IVO om att utveckla och säkra verksamhetens kvalité.

• Brister i seriositet och arbetsgivaransvar.

Det är helt rätt av Hans Dahlgren; Vänsterpartiet vill inte ha privata utförare i form av stora företag som sätter vinstintresset först. Vill man inte använda kommunen så finns det kooperativa alternativ. "Allmänna medel" är våra skattepengar som ska gå till de som behöver det – inte till företag som gör vinst på verksamheten och delar ut vinsterna till sina aktieinnehavare istället för att "utveckla och säkra verksamhetens kvalité".  

Karin Gustavsson, Vänsterpartiet Sundsvall

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan