Annons

Annons

Annons

Debatt
Den politiska ledningen behöver rannsaka sig själv

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mod, öppenhet och helhetssyn. Tre värdeord som är en del av Sundsvalls kommuns text när man rekryterar ny personal.

På relativt kort tid är åter tjänsten som direktör för vård- och omsorgsförvaltningen ute på annons. Vem kommer vilja tillträda den tjänsten?

Vem om inte direktören ska stå för dessa tuffa tag, när politiken inte gör det?, skriver debattförfattaren.

Bild: Pontus Hellsén

Jag vill inte på något vis förminska den känsla som ledde till klagomål och sedermera avsked av förra direktören. Men är det kanske ett omöjligt uppdrag? Jag har själv suttit som ledamot i dåvarande socialnämnden och blev förbluffad över hur mycket som skulle rymmas i ”budgetramen”.

Annons

Annons

Politiska ledningen ställer krav på hur kvaliteten och arbetsvillkoren ska se ut, men också att ekonomin ska gå ihop. Ibland är det en omöjlig ekvation, och ska ekvationen gå ihop, så krävs tuffa tag. Vem om inte direktören ska stå för dessa tuffa tag, när politiken inte gör det?

Politiken ställer kraven och när direktören försöker leverera, kommer protesterna som ett brev på posten. Sedan kan man hantera människors missnöje på olika vis, och jag säger inte att det hanterats på bästa vis denna gång, men är det inte alltför lätt att lägga all skuld på direktören? Vad är politikens ansvar?

Vad händer med dessa chefer, får de alla en spark snett uppåt?

Den politiska ledningen behöver rannsaka sig själv, speciellt om man ska använda orden mod, öppenhet och helhetssyn. Mod är att om du ger en person ett uppdrag att minska kostnader, och personen utför detta, då står du upp för att du gav det uppdraget, även när det blåser. Öppenhet handlar om en transparens om vem eller vilka som gett ett uppdrag om att minska kostnader, även när det blåser. Helhetssyn innebär att man ser att uppdraget ”budget i balans” kommer få konsekvenser, och att man står för det, även när det blåser.

Sundsvalls kommun har ”drabbats” av ett antal skandaler runt ledarskap (förlåt chefskap menar jag) den sista tiden. Vi har chefer som använt kommunens bilar privat, och chefen ovanför har haft kännedom och har inte själv helt rent mjöl i påsen.

Annons

Vad händer med dessa chefer, får de alla en spark snett uppåt? Varför erbjuds inte dessa chefer ett arbete inom kommunens bristyrken, om de nu ska få jobba kvar? Sundsvalls kommun behöver lära sig skillnaden mellan ledarskap och chefskap, då skillnaden är stor. Man behöver också sluta låta chefer med förlorat förtroende valsa runt i kommunens organisation, med snarare en spark snett uppåt än en rejäl spark nedåt eller utåt.

Annons

Det vore på riktigt mod, öppenhet och helhetssyn. Och det skulle leda till ett ökat förtroende från kommunens riktiga arbetsgivare, nämligen vi skattebetalare i Sundsvalls kommun.

Politiken behöver också börja praktisera dessa värdeord genom att stå för det uppdrag du ger till en kommande förvaltningsdirektör, annars har vi inom kort en ny annons med samma värdeord.

Catrin, före detta kommunpolitiker

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan