Annons

Annons

Annons

Debatt
Kommuntopparna agerar inte kraftfullt – ta ert ansvar

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tankarna när en läser Bodil Hanssons, Niklas Säwéns och Jonas Walkers insändare "Sundsvalls kommun är inte korrupt – vi agerar kraftfull" (ST 4/3), går till Strindbergs "En dåres försvarstal" och till "Kejsarens nya kläder".

Annons

Ni agerar inte kraftfullt och därför är Sundsvalls kommun korrupt. Ni ”är trygga” för att ”de flesta” av era 8 000 anställda följer de regler som finns, men det räcker inte. Sluta förminska ert ansvar!

Det är ert ansvar att säkerställa att allt fungerar korrekt – inom alla förvaltningar, skriver debattförfattaren.

Bild: Arkivbild, Leif Johansson

Det är ni som är yttersta ansvariga över de anställda, främst över era chefers dåliga beteende, de som varken följer beslut, regler eller lagar. Ni har en arbetsgivarpolitisk strategi att följa, en strategi som beslutats ”i bred politisk enighet”. Den strategin säger tydligt att Sundsvalls kommun ska kunna uppfattas som EN arbetsgivare och det är då ert/majoritetens ansvar att den strategin följs.

Annons

Förra veckan kunde vi ändå läsa i ST att ”er chef” Magnus Karlsson ska se över Drakfastigheters rutiner. Det är Sundsvalls kommuns gemensamma rutiner som ska följas!

Vid upphandlingar ska inte det dyraste anbudet kunna gå till samma företag år efter år utan att ni har agerat. Ni skriver att ni har ”ett ständigt pågående arbete med att såväl förebygga som kontrollera och agera för att göra det svårare att utnyttja systemen”. Hur menar ni att ni aktivt har agerat när motsatsen har bevisats åtskilliga gånger?

Korruptionen vid exempelvis ”Skifuärendet” har varit så tydlig och ni påstår ändå att Sundsvalls kommun inte är korrupt.

Annons

Det är ert ansvar att säkerställa att allt fungerar korrekt – inom alla förvaltningar. Ni har höga löner, för att ni har det yttersta ansvaret, men ingen av er har ju någonsin tagit ert yttersta ansvar. Tystnadskulturen har varit total runt ert och era kollegors ansvar!

Nicke nyfiken

■■ Tyck till du också – skicka in en insändare här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan