Annons

Annons

Annons

Satsningen i Torsboda

Debatt
Vad är grönt med Torsbodasatsningen?

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag följer nyhetsrapporteringarna kring Torsboda och förundras över hur man okritiskt slänger sig med uttryck som gröna jobb, grön etablering och grön omställning. Alla vill synas och höras i debatten och hyllningarna runt den utlovade satsningen i Torsboda. Till min förvåning finns ingen, eller i alla fall inte någon som jag träffat på, motpol till dessa floskler om gröna jobb.

Annons

Jag följer nyhetsrapporteringarna kring Torsboda och förundras över hur man okritiskt slänger sig med uttryck som gröna jobb, grön etablering och grön omställning, skriver debattförfattaren.

Bild: Eva-Lena Olsson

Annons

Säg mig vad som är grönt i denna satsning i lokala mått mätt. Är möjligen elen grön, om man bortser ifrån att tillverkningen och transporten av ett vindkraftverk med en genomsnittlig livslängd på 25 år (?) inte är så miljövänlig. Vattenkraft kanske?

Bygget av denna stora fabrik kommer inte på något sätt, annat än ren propaganda kanske, vara grön. Tillverkning och transport av detta bygge kommer i närområdet Sverige inte vara särskilt grönt, vad jag förstår. Tillverkning och transport av de produkter som produceras här framöver, hur grönt är det egentligen? Flygtransporter, båttransporter, dieseldrivna lastbilar i tusentals och personalens bilar som till största del drivs av förbränningsmotorer kommer belasta och behöva nya vägar i närområdet. Är det grönt? Någon enstaka elbil finns ju så klart med här.

Produkten man producerar, vad är den tillverkad av tror ni? Kan det vara något grönt kanske? Jag vet inte. Växer den lokalt? Förmodligen inte.

Med de regler som gäller vid upphandling och allas intresse av att betala lite och tjäna mycket misstänker jag att merparten av arbetskraften som ska bygga anläggningen kommer från låglöneländer, det vill säga många långa transporter hit. Dessutom kommer troligtvis stora delar av bygget och innehållet att produceras utanför Sveriges gränser för att transporteras hit.

Annons

Annons

Säg mig hur blev detta gröna jobb?

Det som är grönt i detta verkar vara en dröm om något framtida mirakel och en fantastisk politisk propagandamaskin på vägen dit.

Alla vill vi ha fler nya jobb i närområdet, gott så, men behöver det ske med en falsk marknadsföring om gröna jobb?

Gröna jobb?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan