Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Bristen på studentbostäder skadar Sverige

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvall har studentbostadsgaranti och är ett föredöme för hela vårt land. För sanningen är att över tre av fyra studenter bor i städer med studentbostadsbrist. Det betyder att vi studenter har det svårt, om inte omöjligt, att finna en bostad för att kunna påbörja studier på lärosätena. Detta hämmar såväl samhället som individen som tvingas bo med ockerhyror eller tacka nej till utbildning. I längden spär detta på kompetensbristen.

Sundsvall har studentbostadsgaranti och är ett föredöme för hela vårt land, skriver debattförfattarna.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har brist bland annat på sjuksköterskor, lärare och ingenjörer. Samtidigt lever över tre av fyra studenter på orter med brist på studentbostäder. För att minska bristen på samhällsbärande yrken måste fler ta steget och studera och då måste det byggas fler studentbostäder.

Annons

Annons

Samtidigt har studenter svårt att klara ekonomin med nuvarande studiemedelsnivå om 12 052 kronor i månaden. Hyran för studentbostaden är den största kostnaden och kan ligga på mellan 4 000 och 7 000 kronor för den enskilde studenten. Med en sådan hyra är det inte lätt att ha råd med näringsrik mat eller kurslitteratur. Även på denna front är Sundsvall ett föredöme med hyror som ligger på en nivå runt 4 000 kronor på sina studentlägenheter.

Det är uppenbart att resten av Sverige har problem som måste lösas nu. För det första, det byggs för lite studentbostäder. För det andra, bostäder som är för dyra för att studenter ska ha råd att bo i dem.

För att komma till bukt med problemen kräver S-studenter tre reformer:

1. Återinfört och utvecklat investeringsstöd. De högerkonservativa såg till att avskaffa investeringsstödet 2021, som finansierat tusentals studentbostäder de senaste åren. Det är djupt beklagligt och kommer sänka byggtakten.

2. Bostadsbidrag för alla studenter. Många studenter väljer i dag bort bostadsbidrag trots att de har rätt till det. Varför? Studenter saknar ekonomisk buffert och är rädda för att bli återbetalningsskyldiga.

3. Hyrestak för studentbostäder. Studiemedlet uppgår i dag till 12 052 kronor i månaden. Det är inte rimligt att cirka 70 procent av dessa går till hyra. Vi kräver ett tak om 30 procent.

Annons

Samtidigt som S-studenter sitter på bra lösningar gör SD och regeringen ingenting. I höstbudgeten sänkte de skatten med 10 000 kronor för Sveriges mest välbärgade och avskaffade investeringsstöden. Det är uppenbart att Jimmie och Ulf varken bryr sig om att Sverige ska få fler bostäder eller examinerade sjuksköterskor, lärare och ingenjörer.

S-studenter i Sundsvall står i solidaritet med våra studentkamrater. Sverige behöver fler bostäder och ett studentliv som går ihop, inte en kass regering.

Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter

Johan Ekegren, bostadspolitisk talesperson S-studenter

Jimmy Nyman, ordförande S-studenter Mitt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan