Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Vi behöver snabba på elektrifieringen för att minska utsläppen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Vi vill slippa kärnkraft i Sundsvall", från medlemmar i Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, (ST 17/5).

Faktum är fortsatt att Sundsvall kommer att behöva mer el och då är det bra att alla möjligheter undersöks, även SMR, skriver debattförfattarna.

Bild: Henrik Lundbjörk

Annons

Elektrifieringen spelar en avgörande roll för Sveriges omställningsförmåga, vilket kräver ökad produktion av fossilfri el. Att den insikten enligt debattskribenterna är "så ogenomtänkt att den är svår att bemöta" är något förvånande. Att små modulära kärnreaktorer (SMR) "blivit en politisk sanning utan analys eller hänsyn till verkliga förhållanden" är en sanning med modifikation. Bland annat menar Internationella energirådet, IEA, att SMR:er kan bli helt avgörande för att säkra framtidens rena energisystem. Kärnkraft genererar energi, men bidrar också med viktiga systemtjänster genom att vara planerbar och reglerbar.

Annons

För att svara mot behovet av ökad elektrifiering och ett koldioxidneutralt Sverige år 2045 går det inte att förlita sig på enkom förnybart. Elbehovet beräknas öka med 60 procent utifrån dagens elbehov, vilket fordrar reglerbar kraft som går att planera. Utbyggnaden av sol- och vindkraft står för en mycket stor andel av den nya elproduktion som behövs för att vi ska klara klimatmålen – men utan kärnkraft blir den utbyggnadstakt som krävs extremt svår att möta. Så ja, där är vi överens, vi måste också prata om vilken elproduktion som är nödvändig och lämplig för att skapa ett tryggt och hållbart samhälle, och en portfölj med mycket förnybart ställer i sin tur krav på planerbar kraft som kan balansera systemet.

Därtill är det ett faktafel att byggtiden för ny kärnkraft behöver vara lång, vilket snarare varit en bieffekt format av extrema, svenska regleringar. Om reaktorer på svensk mark på 1970- och 1980-talet kunde byggas på fem år, så kan det såklart också göras idag.

Annons

Faktum är fortsatt att Sundsvall kommer att behöva mer el och då är det bra att alla möjligheter undersöks, även SMR. Vi behöver snabba på elektrifieringen för att minska utsläppen, vilket kräver konkreta lösningar på bordet.

Oskar Brusell (M), gruppledare

Cecilia Backlund (M), ledamot stadsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan