AnnonsDestination Östersund

Därför gästar allt fler Östersund på hösten - Sundsvallsparet hyllar jämtarnas huvudstad

Hösten i Östersund bjuder på många upplevelser och evenemang, och som alltid i kombination med sprakande färger i naturen och en skidsäsong som startar redan i mitten av november.

Ulla och Calle Pierre från Sundsvall är flitiga besökare och ger här sina bästa tips.

– Vi älskar Östersund och gillar verkligen att det är en väldigt friluftsinriktad och sportig stad, säger paret.

Kontrasten mellan stad och fjäll är två av ingredienserna som gör Östersund unik som stad och anledningen till varför många gästar jämtarnas epicentrum. Många lockas också av att staden, som Ulla och Calle Pierre påpekar, är väldigt friluftsinriktad och sportig.

För Ulla och Calle är Östersund ingen obekant ort eller destination. Paret besöker staden tämligen frekvent och de båda berättar att de ser Östersund som en ungdomlig stad med mycket fokus på innovation och uppfinningsrikedom.

– Dessutom är staden lagom stor med en otroligt fin och levande stadskärna. Sedan har ju Östersund jättefina omgivningar och är vackert under alla årstider, menar Ulla Pierre.

Från evenemang och restauranger till campingar och hotell - här kan du läsa mer om hösten i Östersund

Sundsvallsborna Ulla och Calle Pierre åker gärna till Östersund för att spendera sina lediga dagar.

Ulla menar att det märks att jämtarna värderar det närproducerade och skapar förutsättningar för att kunna bo och verka i länet.

– Det finns en företagaranda som präglar hela Jämtland på något vis och det märks i stadskärnan. Hela atmosfären med torget, de små butikerna och den lokalproducerade maten gör att man känner av den andan. Förutom att Östersund har en otroligt fin och levande stadskärna är det enkelt att ta sig runt till Frösön eller till exempel upp mot skidstadion. Närheten är ett stort plus, fyller Calle i.

Från sport till kultur - här kan du läsa om höstens evenemang i Östersund

Östersund har massor att erbjuda - inte minst under höstsäsongen.

Några platser som Ulla och Calle gärna återvänder till är Andersön, Bynäset och Frösö Park Spa.

– Vi tycker också verkligen om Jamtli och dit är det ju gångavstånd. Sedan är det otroligt vackert om man åker till Andersön eller Frösön med utsikten mot Oviksfjällen.

Möt hösten utomhus - läs mer om spännande utomhusaktiviteter i Östersund här

I Östersund finns goda möjligheter till både spa och golf.

De tipsar också om att ta tåget från Sundsvall och göra en trevlig dagstur till Östersund. Både enkelt, miljövänligt och smidigt. Man kommer direkt in till staden och kan gå eller cykla till många vackra platser.

– Vi gillar också att bara strosa runt i stadskärnan. Det finns en närhet till allt och det är mysigt att sätta sig ner på något café eller en trevlig restaurang, säger Ulla.

Läs mer om det lokala restaurangutbudet och höstens smaker här

Östersund har många trevliga restauranger med unika smakupplevelser och Östersund är utsedd av UNESCO till Creative City of Gastronomy. Många av stadens restauranger fokuserar på mat lagad med lokala råvaror från länet med en modern och internationell twist.

Elisabeth Richardson på Destination Östersund berättar att Östersund blir ett allt populärare weekendresmål för såväl norrmän som kustbor. Den speciella blandningen av stadspuls och naturupplevelser gör att många väljer att besöka Östersund.

– Många som besöker oss kommer för en mysig långweekend med upplevelser på restauranger, shopping och spa, men värdesätter samtidigt att passa på att aktivera sig i naturen med till exempel cykling, paddling och skidåkning när den säsongen är här.

Östersund erbjuder ett flertal spaanläggningar - läs mer här

Östersund bubblar av cykling. Staden och dess omgivning bjuder på varierande alternativ till cykling - både för nybörjare och entusiaster.

Många höstbesökare riktar blickarna mot de helger då skideliten kommer på besök.

– Redan nu är det högt tryck på både boende och biljetter inför världscupen skidskytte och i längdåkning, där man kan se våra svenska stjärnor tävla på hemmaplan. Tre helger med tävlingar från den 25 november till 10 december. Så passa på att köpa biljett och boka boende redan nu eller res över dagen, tipsar Elisabeth Richardson.

Här kan du läsa mer om helgerna då världscuperna i skidskytte och längdåkning gästar Östersund

I vinter arrangeras tävlingar i både skidskytte och längdskidor på samma stadion. Många åker långväga för att uppleva stämningen på plats.

Elisabeth framhåller att det generellt händer mycket under hösten i Östersund, både inom sport- och friluftsliv, musik och teater. Många gäster kommer också för att besöka Jamtlis klassiska julmarknad, som i år hålls 8-10 december. Därtill erbjuder Östersund både små mysiga butiker och även de kända kedjevaruhusen.

– Hållbar shopping efterfrågas allt mer och det arrangeras flera event på hållbarhetstemat i höst, bland annat Sustainable Outdoor Östersund med loppis, föreläsningar och workshops. För den som vill göra en shoppingrunda bland återbruksbutiker och second hand tipsar vi om att ladda ner vår karta med tips på webben, avslutar Elisabeth.

Läs mer om Östersunds många återbruksbutiker här och här kan du läsa mer om Jamtlis julmarknad

14 tips och evenemang att uppleva under hösten 2023 i Östersund:

● Heja Hållbarhet - återbrukshelg 16-17 september: Heja hållbarhet är helgen för dig som är intresserad eller vill lära dig mer om en hållbar livsstil med mode i fokus. Välkommen att delta i workshops, loppisar, modevisning och mycket mer. Dessutom deltar du i alla programpunkter helt kostnadsfritt, undantaget frukost och loppisbord. Läs mer här.

● Europacupvecka Basket - 3-5 oktober: Jämtland Basket får arrangera en (av sju) kvalgrupper till FIBA-Europe Cups grundserie. Jämtland får fint besök av spanska ACB-laget Casademont Zargagoza och BK Kvis Pardubise, fyra i den tjeckiska ligan förra säsongen. Läs mer här.

● DansYran - 6 oktober: Som en trogen hållpunkt och avspark för danshösten väntar DansYran, likt senaste två åren genomförs på Furuparken. För musiken står på fredagen Expanders tillsammans med Perikles och på lördagen är det Allstars som bjuder upp till dans i sällskap av Blender. Läs mer här.

● Vinmässan - 14 oktober: Kvalitetsvinmässan i Östersund anordnas på Gamla Teatern. I entrébiljetten ingår garderobsavgift, programhäfte, 10 provningskuponger samt lån av provningsglas. Läs mer här.

● Sustainable Outdoor - 19-21 oktober: En hållbar friluftslivsfestival i dagarna fyra. Här kan du som besökare gå på friluftsmarknad, testa aktiviteter, äta mat över öppen eld, gå en workshop i att anvönda yxan rätt eller varför inte lyssna på ett spännande föredrag om att fota ditt äventyr. Läs mer här.

● Östersunds Bluesfestival - 26-28 oktober: Sveriges trevligaste och bästa bluesfestival sker som vanligt sista helgen i oktober. I år är programmet ordentligt välfyllt, med artister som Ronnie Åström, Muddy What?, American Ladies in the House, Martin Harley, Kai Strauss & The Electric Blues All Stars, med flera. Läs mer här.

● Halloween i City - 26 oktober: Stadskärnans kusligaste event - Halloween i City. Butiker och verksamheter i stadskärnan håller kvällsöppet till klockan 20.00. Läs mer här.

● Lasse Stefanz - 3 november: Lasse Stefanz har sålt miljontals skivor, vunnit imponerande fyra Grammisar och ett otal Guldklavar som är dansbandsbranschens stora pris. Den 3 november väntar en spelning på Folkets hus. Läs mer här.

● Dansband DeLuxe - 5 november: Gamla Teatern i Östersund presenterar landets lyxigaste dansbandsföreställning, med låtarna du garanterat minns. Medverkar gör bland annat Sten Nilsson, Thomas Deutgen, Tony Ljungström och Monia Sjöström. Läs mer här.

● Skidtestarhelg på Östersunds skidstadion - 14-15 november: Under helgen finns världsledande varumärken på plats med de senaste nyheterna inom utrustning och skidteknologi - alla för möjlighet att både testa och köpa direkt på plats. Därtill kommer proffsskidåkare finnas på plats och ge både tips och inspiration. Läs mer här.

● Christmas Night - 19 november: Njut av Arvingarna och Linnea Henriksson i en stämningsfull och glittrig julkonsert – där älskade klassiker varvas med nya favoriter. Christmas Night erbjuder allt det bästa från en traditionell jul med mäktiga toner, stora känslor, värme och skratt. Läs mer här.

● Världscup i skidskytte - 25 november-3 december: Kom och se eliten i skidskytte tävla och upplev stämningen på arenan bland flaggor och folkvimmel. Läs mer här.

● Världscup i längd - 9-10 december: Världens bästa längdskidåkare kommer till Östersund för att göra upp om värdefulla världscuppoäng. Välkommen på rafflande tävlingar i klassisk sprint och 10 km fri stil. Läs mer här.

● Jamtli Julmarknad - 8-10 december: Stämningen i vimlet på en av Europas mysigaste julmarknader är trollbindande – känslan av en gammaldags marknadsplats där människor möts och trivs. Drygt 200 försäljare av lokalproducerad mat och slöjd lockar med sina varor i Jamtlis gårdar. Läs mer här.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sundsvalls Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan