Annons

Annons

Annons

Debatt
Vänsterpartiet säger nej till angiverilagen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill att offentligt anställda inom välfärden ska ange papperslösa. Det är ett förslag som inte är förenligt med de uppgifter som anställda i välfärden har. Det vill säga att ta hand om barn som behöver utbildning och människor som behöver vård eller omsorg.

Barns rätt till utbildning finns inskrivet i de mänskliga rättigheterna, oavsett status på ens papper, skriver debattförfattarna.

Bild: Jessica Gow/TT

För många som får avslag på sin asylansökan är utvisning inte praktiskt möjlig. Det kan röra sig om människor som är statslösa, om att länder av politiska skäl inte låter medborgare komma tillbaka eller att den asylsökande löper allvarlig risk att utsättas för dödsstraff eller tortyr vid återvändande.

Annons

Annons

Barns rätt till utbildning finns inskrivet i de mänskliga rättigheterna, oavsett status på ens papper. Likaså behöver människor få vård, allt annat är omänskligt.

Med regeringens åtstramade migrationspolitik kommer fler som får avslag hamna i en situation som papperslös, där de inte kan utvisas men inte heller får stanna. Människor blir kvar utanför systemet med nästintill inga rättigheter alls.

Man kan fråga sig om det är legitimt och rättssäkert att fortsätta ge utvisningsbeslut som man redan från början vet inte går att verkställa, med ett resultat att människor lever i som papperslösa i limbo år efter år.

Det är ett lagförslag som Sveriges största fackliga organisationer har sagt nej till, som majoriteten av landets regioner avvisat, som yrkeskår efter yrkeskår inte ställer upp på och de blir fler och fler för varje dag. Ett lagförslag som allt fler kommuner offentligt kritiserar, som politiker och tjänstemän i Sundsvall har gjort. 

Det är väldigt tydligt att svenska lagar kommer att krocka. Vårdpersonal ska tillhandahålla vård oavsett patientens rättsliga status, lärare ska ta särskild hänsyn till barnets bästa, socialtjänst får inte bryta sekretess och biblioteksverksamhet är lagstadgad att vara tillgänglig för alla.

Trots massiva protester så står den SD-styrda regeringen fast vid förslaget. Istället för att ta tag i de verkliga problemen som välfärden står inför, med för lite personal och för lite resurser, så ägnar sig regeringen åt förslag som har noll förankring bland de yrkeskårer som ska utföra arbetet.

Annons

Annons

Vänsterpartiet kräver att regeringen lyssnar på fackförbunden, den samlade yrkeskåren och civilsamhällets uppmaningar och omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverilag, ett lagförslag som saknar legitimitet och som inte hör hemma i en demokrati.

Isabell Mixter (V), riksdagsledamot

Erfan Kakahani (V), ordförande Vänsterpartiet Västernorrland

Martin Jägesten (V), ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

Klara Hedin (V), gruppledare Sundsvall

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan