Annons

Annons

Annons

Satsningen i Torsboda

Debatt
Etableringen i Torsboda – en miljöbelastning!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ansvarig vd som arbetat för att släppa in det kinesiska företaget PTL i Torsboda har tillsammans med andra ansvariga tjänstepersoner tydligt uttryckt ”att produktionen ska vara helt sluten” så varken luften, vattnet eller naturen ska förorenas”! Det är uttryckt så i media, vid intervjuer, på informationsmöten och som svar på mejl som inkommit!

Torsboda. "Nu när vi ser tillståndsprövningen som PTL lämnat in till länsstyrelsen, så visar den på en kraftfull miljöbelastning", skriver Ewa LIndstrand.

Bild: Leif Johansson

Nu när vi ser tillståndsprövningen som PTL lämnat in till länsstyrelsen, så visar den på en kraftfull miljöbelastning! Alltså tvärs emot vad som uttryckts av tjänstepersoner både i Sundsvall och Timrå.

Annons

Är man så okunnig kring miljöfrågor så ska man passa när man får frågor som man inte behärskar och genast ta reda på fakta! När det gäller denna etablering så är man så sugen på att glänsa och att kunna slå sig på bröstet och säga: Det här fixade jag! Allt annat finns inte på kartan! Så då drar man till en lögn. Man offrar medborgarnas miljö!

Annons

Läs även: Vill stoppa fabriken i Torsboda: "Elbilar inte framtiden"

Jag menar att det är skämmigt att ansvariga tjänstepersoner och ansvarig vd far med lögner. Av en kommunalt ansvarig tjänsteperson krävs verkligen mera än så!

Nu ser vi i tillståndsprövningen att Torsbodautsläppen kan vara giftiga, cancerframkallande och bidra till försurning. Alltså en mycket stor och omfattande miljöbelastning! Trots detta framhäver ansvarig vd med en dåres envishet, att miljöpåverkan ändå är positiv!

När ska avtalet med PTL bli offentligt? Enligt lagstiftningen så finns det inte möjlighet att mörka avtal där en kommun eller kommunalt bolag är involverat. De betraktas som en allmän handling och ska lämnas ut av ansvarig myndighet, i detta fall ett kommunalt bolag. Handlingen ska dessutom lämnas ut skyndsamt enligt lagstiftningen.

Ser fram emot den prövning som nu ska göras av Kammarrätten!

Ewa Lindstrand, Timrå

SVAR DIREKT:

Torsboda Industrial Park har ett avtal med PTL som innebär att de ska etablera sig på mark i Timrå kommun. Det blir ett steg i att vända den negativa befolkningsutveckling som Västernorrland länge brottats med. Vi behöver inflyttare och människor i arbetsför ålder för att kunna finansiera vår välfärd. PTL får ett läge för sin etablering med tillgång till grön el, vatten, flera städer i närheten, flygplats, järnväg, europaväg och hamnar.

Annons

Annons

Avtalet är just nu sekretessbelagt. Det för att PTL är inne i förhandlingar med kinesiska myndigheter om sin rätt att investera pengar i utlandet. Många vill läsa avtalet vilket är fullt förståeligt. Naturligtvis kommer vi att offentliggöra de delar av avtalet som är möjliga, men inte nu när det skulle kunna riskera etableringen.

Just nu ligger ett ärende hos Kammarrätten eftersom ST valt att driva frågan om utlämnande dit. Vi har tagit hjälp av jurister för att vi vill göra rätt. Vi har ett ansvar mot vår kund PTL och vi har ett ansvar mot invånarna. Kommer Kammarrätten fram till att avtalet i delar ska offentliggöras så gäller det naturligtvis. I avtal med privata bolag så blir inte alltid hela avtal offentliga.

Batteriindustri ser vi som viktigt för att minska fossilberoende och klimatpåverkan. Vi ber om ursäkt om något sagts som kan tolkas som att det inte ska bli några som helst utsläpp från PTL:s fabrik. Miljölagstiftningen är skarp och tydlig. Om PTL inte klarar svenska miljökrav får de inte tillstånd att bygga sin fabrik. De arbetar med sin tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen som sedan kommer att avgöra om PTL:s tillverkning innebär godtagbara konsekvenser för miljön.

Stefan Dalin (S), ordförande Torsboda Industrial Park AB

Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park AB

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan