Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla friade i Politkovskaja-mål

/
  • The four suspects in the murder case of Russian investigative journalist Anna Politkovskaya, from left,   Dzhabrail Makhmudov, Ibragim Makhmudov, Pavel Ryaguzov, Sergei Khadzhikurbanov,  sit inside the defendants' cage at a Moscow court, Thursday, Feb. 19, 2009. Authorities link the killing of Politkovskaya to her job as a journalist who exposed alleged abuses by government forces in Chechnya in articles for the independent newspaper Novaya Gazeta. Her murder caused an international outcry. (AP Photo/ Mikhail Metzel)

Rysslands mest kända kontraktsmord fortsätter att vara olöst.
Friandet av samtliga som åtalats för mordet på regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja kan ändå ses som en ovanlig ljuspunkt i rysk rättsskipning.

Annons

– Icke skyldig, upprepade juryn i Moskvadistriktets militärdomstol fyra gånger om på torsdagen.

Bröderna Dzjabrail och Ibragim Machmudov friades från anklagelserna om att ha kört den utpekade mördaren till och från platsen där Politkovskaja sköts ihjäl i oktober 2006.

Förre polisen Sergej Chadzjikurbanov friades från att bistått bröderna med uppgifter om Politkovskaja, medan den tidigare FSB-agenten Pavel Rjaguzov i sin tur friades från ett utpressningsfall med koppling till de andra åtalade.

Av 20 punkter i åtalet ansåg juryn att bara en sak kunde bevisas: att Anna Politkovskaja verkligen blev mördad.

Friandet är en rejäl prestigeförlust för de poliser och åklagare som ägnat de senaste åren åt att utreda Rysslands mest uppmärksammade rättsfall.

– Det här hjälper ju inte till för att lösa mordet, men det är ändå glädjande att domstolen vågat vara självständig. Åklagaren hade självklart velat ha en fällande dom så att de kunde säga att ”titta, vi har löst fallet”, konstaterar SVT:s utrikeskommentator och mångårige Rysslandsexpert Stig Fredrikson.

– Det här är ett bakslag för åklagaren och hela riksåklagarmyndigheten.

”Utslaget är en följd av en ofullständig utredning som överlämnades för tidigt till domstolen. Det är omöjligt att veta vem som gav order om det här brottet och varför. Allt återstår fortfarande att göra”, skriver journalistorganisationen Reportrar utan gränser i en kommentar.

Anna Politkovskaja var Rysslands internationellt mest kända journalist, hyllad för sitt mod att våga ifrågasätta Vladimir Putins härskarmetoder och den ryska arméns och dess Moskvavänliga tjetjenska allierades krigföring i Tjetjenien.

Anhöriga, kollegor och människorättsorganisationer har tvivlat starkt på åklagarnas påstående att Dzjabrail och Ibragim Machmudov och deras bror Rustam – i sin frånvaro utpekad som den som höll i vapnet – på eget bevåg skulle ha bestämt sig för att mörda Politkovskaja.

– Hela saken har arrangerats på hög nivå – inte på de åtalades nivå. Jag har dragit mina slutsatser att pojkarna har använts av någon. Frågan är om de visste om det eller inte, sade advokaten Karina Moskalenko, som bevakat de anhörigas intressen under rättegången, när hon gjorde sin sista plädering till juryn i måndags.

Åklagarna tänker överklaga – och har goda chanser att lyckas i ett land där domstolarna nästan 100-procentigt går på åklagarnas linje.

– Det finns 99 procents möjlighet att det här utslaget kommer att annulleras av Högsta domstolen. Vi hoppas att det inte blir så men är redo för en ny rättegång, sade de åtalades advokat Murad Musajev enligt Interfax.

Om Anna Politkovskajas mördare någonsin kommer att hittas återstår att se.

– Vi måste ju fortsätta hoppas, men tyvärr ser det inte särskilt ljust ut, säger Stig Fredrikson.

Mer läsning

Annons