Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler överklagar socialförsäkringen

Försäkringskassans hårdare linje sätter tydliga spår hos andra myndigheter. Allt fler överklagar avslag till länsrätten och allt fler vänder sig till landstingets patientnämnd angående problem med sjukskrivningen.

Annons
På länsrätten i Härnösand ökade socialförsäkringsmålen till 417 stycken under fjolåret. Det är 28 procent fler än året innan, vilket redan då innebar en kraftig uppgång.
Hittills i år har utvecklingen fortsatt smått explosionsartat med ytterligare mer än hundra nya socialförsäkringsärenden på bara två månader.
Länsrättens chef Ylva Johansson är rätt säker på orsaken.
Indragningen av sjukpenning har ökat. örsäkringskassan gör noggrannare utredningar och kollar upp sjukskrivningar, de har satsat på hög försäkringsmässighet, säger hon.
Den andra stora gruppen som ökar inom socialförsäkringen gäller arbetsskador. Sjukpenningfallen och arbetsskadorna räknas som extra betungande.
De är ofta av mer omfattande karaktär och mer juridiskt komplicerade, särskilt arbetsskademålen. Men nedsatt arbetsförmåga är också svårbedömt.
Detta är komplicerade och tunga mål som avgörs med nämndemän, förklarar Ylva Johansson.
Oftare måste nu länsrätten anlita läkare som sakkunniga experter. Det kostar mer. Dessutom ser man över arbetsformerna internt för att hinna med och klara ut anstormningen.
En annan fråga sett med den enskildes ögon är om det är lönt att klaga.
De flesta lämnas utan bifall. Men överklaganden fyller funktionen ändå att frågan prövas en gång till. Och visst händer det att beslut ändras. Sen släpper kammarrätten upp några av de här målen och även där kan det ändras.
Landstingets patientnämnd känner av samma utveckling. Här ökade ärendena med fem procent i fjol till 765 totalt.
Enligt kanslichefen Bo-Anders Öberg kan ökningen i stort hänföras till nya regler för sjukskrivning och ärenden som rör valmöjligheten. Dessutom får man fler frågor just om sjukskrivning.
Tillämpningen har blivit hårdare och då krävs vården på underlag som är tydligare. Det räcker inte att doktorn anser att man är sjukskriven. Det är ju försäkringskassan som avgör. Den informationen har inte nått fram, säger han.
Klas Leffler
klas.leffler@st.nu
0611-554830

Mer läsning

Annons