Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amforan lagad

/
  • Amforan i nylagat skick. Eftersom den inte längre är i originalskick, har värdet minskat betydligt. Foto: Bertil Sundin.

Den närmast ovärderliga amfora, en lerkruka med två öron, som på senhösten 2006 stals från Gnarps hembygdsgård, och som sedan krossades i Armsjön, är nu lagad av riksantikvarieämbetet.

Annons
Sven-Erik Lindberg i Armsjön, som läste om stölden i ST, fann amforan i bitar vid en mindre väg i Armsjön, och kontaktade Gnarps hembygdsförening.
Den är tills vidare förvarad på museet i Hudiksvall men kan vid högtidliga tillfällen visas på hembygdsgården, berättar Bertil Sundin, sekreterare i hembygdsföreningen.
Om vi kan lösa frågan om en vettig säkerhetsförvaring, kan den kanske åter bli definitivt förvarad i Gnarp.
Lerkrukan hittades i slutet på 1800-talet, nedgrävd i Skatudden i Sörfjärden. Den antas ha kommit till Gnarp under vikingatiden för cirka 1000 år sedan.
Den beräknas vara 2 000 år gammal och kan teoretiskt ha använts då Jesus fick sina fötter smörjda. Eller då han drack nattvardsvin med lärjungarna. Detta eftersom antikens greker och romare förvarade oljor och vin i amfororna.
Restaureringen har gjorts på riksantikvarieämbetet i Stockholm, av Eva Christensson, och kostat cirka 6 500 kronor. Ett försäkringsbolag har stått för kostnaden.
Arbetet blev dock betydligt mer tids- och kostnadskrävande än man räknat med, berättar Sundin.

Mer läsning

Annons