Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta kilometer bredband grävs upp

/
  • Det nylagda bredbandet, som överför bland annat telefon och TV,  grävs upp och snart ner igen.

För två år sedan grävde Nordanstigs kommun, med statligt stöd, ner ett par bredbandskablar längs vägen mellan Harmånger och Vattlång för över en miljon kronor.
Nu grävs de upp på grund av vägarbeten på sträckan.
I höst ska de grävas ner igen.

Annons
Kommunalrådet Stig Eng (c), som för övrigt bor längs vägen, är den förste att konstatera att det handlar om ett gigantiskt samhällsslöseri och att det inte finns någon samverkan mellan myndigheter och operatörer.
Vi blev av vägverket anvisad plats när vi gjorde grävningen för två år sedan. Och vi fick betala även för intrånget.
Det är nu oklart vem eller vilka som får stå för extrakostnaden för bredbandsgrävningarna. Misstaget här är inte unikt, det sker många liknande dubbeljobb runt om i landet.
I sommar och höst görs stora arbeten på den 12 kilometer långa sträckan men fyra kilometer i mitten av den, i Hånick, berörs inte. Den är sedan tidigare åtgärdad och det betyder också att där nedgrävt bredband får ligga kvar.
ST träffade på måndagen arbetarna Hans Israelsson, Delsbo, och Gunnar Persson, Glösbo, under uppgrävning. Kablarna ligger på 60 centimeters djup och det tar längre tid att gräva upp dem än att gräva ner dem. Cirka 60 meter kabel grävs upp per dag och innan kablarna åter är på plats har åtskilliga hundratusentals kronor runnit iväg.
Vi måste gå mycket försiktigt fram. Grävs en kabel av, kostar reparationen över 100 000 kronor, berättar Israelsson och Persson.
Kablarna är varningsmarkerade på fel sätt, direkt i anslutning till kablarna.
Det borde ha varit ett mellanrum på någon decimeter, tycker Persson som arbetar manuellt med spade medan Israelsson kör minigrävaren.
Vägverkets projektledare, Staffan Gilliusson, har semester och ST har inte nått honom. Det är Skanska som är huvudentreprenör för vägbygget som beräknas kosta 11 miljoner. Den nya beläggningen läggs på under senhösten och då ska urgrävningar, dikningar och breddning på vissa sträckor ha gjorts. Och bredbandskablarna ska åter vara i jord igen.
Arbetena har börjat i Vattlång och når senare Harmånger där det krävs stor försiktighet både vad gäller dricksvattenskyddet i Forssa och kulturmiljön vid vägen.

Mer läsning

Annons