Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg utesluter inte höjd bensinskatt

Finansminister Anders Borg utesluter inte högre skatt på bensin. Han är öppen för att använda både piskor och morötter i klimatpolitiken. Men först nästa år kommer beskeden om vilka skatter som kan komma att höjas.

Annons
Anders Borgs linje är att vara "konstruktivt otydlig" fram till att regeringen presenterar klimatpropositionen nästa höst.
– Det vore oklokt av mig att binda upp olika parametrar och exempelvis säga att vi kan inte tänka oss en tyngre beskattning på bensin. Höjer man koldioxidbeskattningen så blir det ju en tyngre beskattning på bensin, konstaterar finansministern och fortsätter:
– Jag utesluter inte att vi får en skärpt beskattning på bensin.
Å andra sidan behöver inte högre bensinskatter innebära att det sammanlagda skattetrycket på bilar måste bli högre, enligt Borg.
"Defensiv politik"
Förra miljöministern Lena Sommestad (s) anklagar i en debattartikel i Aftonbladet den nuvarande borgerliga regeringen för att föra en defensiv klimatpolitik. Hon hävdar att den inte är beredd att belasta hushåll och företag med miljöskatter, vilket enligt henne går stick i stäv med slutsatserna i fredagens rapport från FN:s klimatpanel om att ekonomiska styrmedel är effektiva.
Borg anser att den regering där Sommestad var miljöminister i "huvudsak var väldigt planekonomisk" och mest använde sig av regleringar och likande.
Piskor och morötter
Finansministern är öppen för att använda både ekonomiska piskor och morötter i klimatpolitiken. Regeringen vill, som han formulerar det, förstärka det klimatpolitiska inslaget i beskattningen.
– Det tror jag är en självklarhet att vi måste göra, säger Anders Borg med hänvisning till att klimatpolitiken är central och måste vara styrande samt att Sverige ska vara ett föregångsland för att vara trovärdigt internationellt.
Upp och ned
Finansministern vill dock inte öka det totala skattetrycket inom transport- och energisektorn eller för näringslivet. Han är däremot övertygad om att en reformering av beskattningen kan ge större effekt på koldioxidutsläppen.
– Det innebär givetvis att man måste förändra de skatter vi har så att de totala skatterna inte behöver stiga, men en del kan stiga och en del kan minska, säger Anders Borg.

Mer läsning

Annons