Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömda till sex års fängelse för knarkbrott

Två män bosatta i Timrå respektive Ånge har dömts till vardera sex års fångelse av Svea Hovrätt för grov narkotikasmuggling och försökt till grovt narkotikabrott. Hovrätten fastställde därmed den dom som männen fick i tingsrätten tidigare i år.

Annons
Männen år båda colombianska medborgare och kom till Sverige för halvannat år sedan. De lärde känna varandra sedan de kommit hit.
Den 20 maj i år kom ett paket, inslaget i rosablommigt papper, med flygpost till Arlanda från Costa Rica. Det var adresserat till den av männen som bodde i Ånge.
Kokain och bakpulver
Tullkriminalen fattade misstankar mot försändelsen och öppnade den. I paketet låg en väggklocka av trä som röntgades och visade sig innehålla nära fyra hekto kokain.
Kokainet togs ut och ersattes med bakpulver. Sedan skickades det vidare till adressaten.
Mannen i Timrå kollade regelbundet via postens hemsida vilka försändelser som var på väg. Den 28 maj skickade Timråbon ett sms till Ångebons mobiltelefon med lydelsen: "hej, det där paketet kommer idag, vänta på det".
Ångebon fick paketavin och hämtade försändelsen på posten i Ånge. Vid det här laget följdes männens förehavanden nog av polisen.
Ångebon gick ner i en källare med paketet och kom ut efter ungefär tio minuter. Polisen hittade sedan klockan sönderslagen i källaren. På eftermiddagen samma dag greps Ångebon.
Hotfulla meddelanden
Timråbon hörde nu inget från kumpanen i Ånge på ett par dagar och blev uppenbart nervös. Ett e-postmeddelande skickades till Ångebon ett par dagar efter att han gripits: "Vad är det som händer, svara i tel du har ju redan det där hos dig hör av dig".
Det kunde han nu inte göras eftersom han satt inlåst och blev häktad dagen efter e-postmeddelandet.
Samma dag skickade Timråbon ännu ett meddelande och tonen blev nu allt oroligare och övergick ett direkt hotfullt språk när ännu ett e-brev skickades. Ytterligare meddelande via Timråbons dator slutade i hot mot såväl Ångebon som hans familj.
Timråbon greps några dagar senare och häktades den 1 juli. Genom datorn bekräftades de meddelanden som skickats till Ånge.
Nekade
Båda männen nekade under rättegången i tingsrätten, men bevisningen och deras inbördes motsägande förklaringar till paketet som tullen tog på Arlanda, övertygade tingsrätten helt om männens avsikter och skuld.
Hovrätten gör samma bedömning och fastställer de sex år som tingsrätten dämde de båda till. I väntan på verkställighet av fängelsedomarna sitter männen kvar i häktet med restriktioner.

Mer läsning

Annons