Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriten Zardari segrare i valet

/

Asif Ali Zardari vann som väntat presidentvalet i Pakistan. Men som en påminnelse om svårigheterna som väntar slog talibanerna under dagen till mot en polispostering i Peshawar och dödade minst 30 personer.

Annons
Pakistans presidentval avgjordes på lördagen i parlamentets två kammare och de fyra provinsparlamenten.
Trots att voteringen fick avbrytas efter ett lätt jordskalv i de norra gränstrakterna stod det på kvällen klart att favoriten Zardari avgått med segern. Även om det officiella resultatet kommer att dröja har Zardari enligt Pakistans valkommission säkrat en majoritet av de 702 elektorsrösterna.
Zardari är ledare för Pakistanska folkpartiet (PPP) och änkling efter partiets förra ledare Benazir Bhutto, som mördades vid ett valmöte den 27 december. Han är en kontroversiell figur som suttit elva år i fängelse för korruption och även misstänkts för utpressning och mord.
"Demokratin talar"
Zardari slungades in i rampljuset efter hustruns död. I februari vann PPP parlamentsvalet och i augusti tvingade hans regering president Pervez Musharraf att lämna sin post efter hot om riksrätt.
Omgiven av sina och Bhuttos döttrar framträdde Zardari på lördagen inför hela Pakistan i ett tv-tal:
– Den här presidenten ska vara underkastad parlamentet. Demokratin talar och alla måste lyssna. Lyssna till demokratin, sade Zardari.
Investerare och allierade hoppas nu att stabiliteten ska återvända till Pakistan efter en tid av våld och politisk oro. Affärsmannen Zardari ses allmänt som en USA-vänlig politiker och har uttryckt sitt stöd för det amerikanska "kriget mot terrorismen".
Relationen till USA är dock mer ansträngd än någonsin sedan amerikanska trupper i onsdags trängde in i landet från Afghanistan och slog till mot en by nära gränsen.
Hejdade transporter
I protest mot intrånget har Pakistan blockerat gränsövergångarna till Afghanistan och hejdat transporter med bränsle och andra förnödenheter ämnade för de amerikanska trupperna i landet. Zardari måste nu spela sina kort rätt för att inte stöta sig med vare sig USA eller den inhemska opinionen.
Men lördagen var inte heller någon lugn valdag. I Peshawar angrep en självmordsbombare en polispostering. Explosionen slet sönder byggnaderna i närheten och minst 30 människor personer miste livet. Fortfarande sent på kvällen uppgavs många sitta fast under rasmassor, och dödstalet befarades stiga ytterligare.
Talibanerna har tagit på sig ansvaret för dådet och myndigheterna misstänker att bomben var menad för provinsparlamentet där valet ägde rum.

Mer läsning

Annons