Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodkräftan går bakåt i länet

/
  • Länsstyrelsen misstänker att flodkräftan är på tillbakagång även i Västernorrlands län. I södra Sverige anser att man att flodkräftan redan blivit utslagen av signalkräftan.

Länsstyrelsen misstänker att flodkräftan är på tillbakagång i länet.

– Det som är lite lurigt är att på vissa ställen har det inte varit någon tillbakagång, medan på andra ställen så har flodkräftan försvunnit, säger David Jonsson, fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Västernorrland.

Annons

Flodkräftan är en av drygt 200 arter som är akut hotade och på väg att försvinna i Sverige om ingenting görs. På grund av kräftpest har 97 procent av bestånden av flodkräfta slagits ut i landet de senaste 100 åren.

Det är främst utplanteringar av signalkräfta som via kräftpest slår ut flodkräftan och i södra Sverige är slaget mer eller mindre förlorat.

Exakta siffror saknas, men David Jonsson oroas över utvecklingen i Västernorrland.

– Det kan handla om att det har blivit ändrade förhållanden eller så har vi haft för små populationer av flodkräfta. Sen finns det vattendrag där vi hittade flodkräftor för tio år sedan, men där vi inte längre hittar några. Det är svårt att säga vad det beror på, säger David Jonsson.

Hur allvarligt ser du på utvecklingen?

– Det är inte alls speciellt bra. Flodkräftan redan blivit utslagen i stora delar av södra Sverige och det finns signalkräftor i länen runtomkring Västernorrland, så vi är omringade av signalkräftor, säger David Jonsson.

Signalkräftan bär och sprider kräftpest, men drabbas inte själv så länge den är frisk.

– Vi gör allt vi kan för att den inte ska komma hit, men det är bekräftat att vi har kräftpest i Ångermanälven. Vi vet inte om det beror på signalkräftor eller för att man flyttat båtar eller fiskeredskap, säger David Jonsson.

Nyligen konstaterades även kräftpest för första gången i Umeälven, vilket är det nordligaster fallet hittills.

I Indalsälven är flodkräftan redan utslagen medan Ljungan håller på att återhämta sig (se separat artikel).

Men varför är det viktigt att ha kvar flodkräftan?

– Dels för att flodkräftan är inhemsk. Den tillhör den naturliga svenska faunan, medan signalkräftan är inplanterad från Nordamerika.

Eftersom flodkräftan är akut hotad inventerar länsstyrelsen varje år ett antal vattendrag dels för att se var flodkräftan finns, dels för att följa upp tidigare utsättningar.

– Och det som är tråkigt är att i många lokaler där vi vet att flodkräftor satts ut där har den försvunnit eller så har vi inte lyckats fånga några, säger David Jonsson.

Mer läsning

Annons