Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassat som riskområde i över ett halvår

/
  • Riskområdet på Axvägen har varit avspärrat i över ett halvår. Ett plastband förhindrar tillträde till riskområdet.

För drygt ett halvår sedan inträffade ett ras vid älvkanten i Kyrkmon. Sedan dess är platsen klassad som riskområde och avspärrad med ett plastband. – Vi väntar på besked från den geotekniska undersökningen, säger Leif Ferm på stadsbyggnadskontoret.

Annons
Det riskklassade området på Axvägen är cirka sextio meter långt och sträcker sig utefter älvslänten. Hela undersökningsområdet är däremot drygt hundra meter långt och inkluderar delvis fem tomtområden som alla ligger parallellt med älvsträckan. Efter det att raset inträffade i slutet av juni så beställde fastighetskontoret en geoteknisk undersökning av statens geotekniska institut (SGI). Den undersökningen är genomförd men än så långe har man på stadsbyggnadskontoret inte fått något svar om vad den kom fram till.
Jag pratade med dom strax före jul och rapporten ska vara klar inom den närmaste månaden, säger Leif Ferm byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret.
Vad man kommit fram till hittills vill Leif Ferm inte gå in närmare på utan menar att man i stället avvaktar rapporten. Geoteknikerna har provborrat och kontrollerat glidytorna på området som rasat tidigare. Senast det skedde var 2001 och då gjordes också en geoteknisk undersökning av rasområdet.
Då gjorde man en förstärkning på delar av området, säger Leif Ferm.
I nuläget är vägen avstängd för tung trafik och hur länge den kommer att vara det är inte klart. Men enligt stadsbyggnadskontoret kommer det att krävas åtgärder för att säkra både vägen och sträckan där flera ras inträffat.
Man räknar ju med att någon form av förstärkningsåtgärder måste till på området, säger Leif Ferm.
Men exakt vad som kommer att ske vid älvkanten på Axvägen är alltså inte klubbat ännu utan det kan man utreda först när rapporten från SGI är klar.

Mer läsning

Annons