Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort-kort jordgubbssäsong

/

Den lokala jordgubbssäsongen tar slut på ett par veckor denna heta julimånad. — Vi har plockat i sex dagar och det blir inte riktig plockning mer än i sex dagar till, bedömde Jättendalsodlaren Staffan Larsson i går.

Annons
Han tror att skörden blir normal trots att mognaden går för fort. Något överutbud råder inte på marknaden - Staffan Larsson minns ogärna prisfallet för några år sedan då det inte lönade sig att plocka bären.
Han har tre hektar med jordgubbar, en tredjedel mot för några år sedan, men till skillnad från många andra har han i vår nyplanterat två hektar.
Jag har ingen logisk förklaring till det. Pengar handlar det i vart fall inte om eftersom förtjänsten är måttlig.
Det finns kanske en odlarsjäl inom mig.
På jordgubbslandet i Jättendal har han tio polacker/estländare.
Magda Musiat från Polen räknar med att plocka 170 liter på en dag.
Det är mycket jobbigt. Man måste plocka fort, säger hon.
Staffans dotter Kajsa servar med lådor. Hon möter plockarna när de kommer med sina 15-literslådor och klipper i plockarkorten, markeringar för antalet lådor.
Jordgubbarna distribueras lokalt i regionen men även till Jämtland. Larsson odlar sorten Hoenie.
Den är genomröd och hållbar.
För 20-talet år sedan använde han kemikalier i mycket högre grad än nu.
Jag har blivit försiktig.
Han har numera enbart en storodlarkollega till i socknen, Sven Svensson.

Mer läsning

Annons