Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna lär sig sjukskriva rätt

Läkare i länet gnuggas redan i konsten att sjukskriva rätt. I höst kommer riktlinjer för hela riket i ett sjuttiotal diagnoser. – Sjukskrivning är en behandlingsmetod som ska doseras rätt, säger Margareta Brodin, ordförande i sjukskrivningskommittén i Västernorrland.

Annons
Sjukskrivning är en het och känslig fråga. Än ska fuskare klämmas åt, än missar doktorerna allvarliga sjukdomar, än får försäkringskassan bakläxa.
Ett nödrop är att läkarna måste utbildas bättre i försäkringsmedicin och på den punkten lovar Margareta Brodin bot och bättring direkt.
Vi har redan börjat. Vi startade i fjol redan innan den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom från regeringen.
Men syftet är inte att sjukskriva mindre, utan på rätt sätt. Statsmakterna vill spara pengar förstås men det är inte vårt mål, förklarar hon.
En insats är att åka runt och informera om regler för intyg och sjukskrivning bland läkare och andra personalgrupper i vården. Som av en händelse ska Margareta Brodin efter vår intervju direkt till Ljustadalens vårdcentral.
Sjukskrivningskommittén som hon leder i landstingets regi består av sju läkare. Alla är specialister som täcker breda grupper av sjukskrivna: distriktsläkare, ortoped, psykiater, smärtläkare.
Margareta Brodin personligen jobbar ömsom som företagsläkare på Länshälsan, ömsom försäkringsläkare på Försäkringskassan.
Hennes budskap framför allt är att sjukskrivning är en behandlingsmetod och inte en försörjningsinrättning.
Mycket behöver förbättras. Kunskap behöver spridas. Sjukskrivning är en nödvändig del av behandlingen men frågan är hur man ska dosera rätt.
En feldoserad sjukskrivning är lika farligt som ett feldoserat läkemedel. Man ska ge rätt dos till rätt person vid rätt tillfälle. Både underdos och överdos är skadligt!
Som vägledning för läkarna lanseras i oktober vad som kallas "beslutsstöd i form av försäkringsmedicinska riktlinjer" från Försäkringskassan och Socialstyrelsen. I praktiken lite av en bibel som ska ge konkreta råd för sjukskrivning vid ett sjuttiotal olika diagnoser.
Riktlinjerna lär bli hett stoff. Även medvetna patienter kommer säkerligen att granska dem noga. I Västernorrland planeras en stor utbildningsinsats med halvdagar för samtliga verksamma läkare.
Margareta Brodin varnar särskilt för risken att låsa fast patienten i en passiv sjukroll. 90 dagar vet man är en känslig gräns. Deltidssjukskrivning drivs medvetet som en metod för att bryta mönstret.
Hon avvisar bilden att Försäkringsskassan ofta fattar fel och njugga beslut.
Nej, de allra flesta sjukskrivningar går ju igenom utan några som helst svårigheter. Avslagen är bara en procent ungefär.
* Men tjugo procent som överklagas ändras i länsrätten, vart femte beslut är fel?
Det är olyckligt. Därför är det viktigt att läkarkåren utbildas och att vi enar oss så vi fattar riktiga beslut.

Mer läsning

Annons