Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets gör bilaffärer för 120 miljoner kronor

Nu är upphandlingen klar för vilka bilmärken som kommer att rulla i landstingets tjänst framöver. Stora krav ställs på miljön och totalt handlar det om en affär på 120 miljoner kronor.

Annons
Ford Focus, VW Golf samt Skoda Fabia blir de vanligaste bilarna i landstingets tjänst de närmaste åren.
Det står klart efter avslutad upphandling i storaffären som berör även fem av länets kommuner.
Samtliga anbudsgivare uppfyllde kraven i upphandlingen. Lägst pris och därmed de som får leverera bilarna gäller fyra firmor: AB Berner & Co/Nordemans Bil AB samt Carstedts Bil AB/Kuben Bil AB.
Detta enligt det formella tilldelningsbeslutet som har godkänts av landstinget samt kommunerna Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand, Timrå och Ånge.
Om inga överklaganden kommer emellan tecknas slutliga kontrakt inom någon vecka.
Ford och VAG med VW och Skoda är de stora vinnarna och successivt vinner även miljön.
För landstingets del har man beslutat om etanolbilar. Det innebär i första hand Ford Focus. Men Golfen kommer också i etanolversion och det gör även Skodan.
Så vilket bilmärke det blir beror på datum när bilarna kan levereras. Dessutom spelar det in var man kan tanka etanol. I vissa fall blir det diesel och bensinbilar också, förklarar Erling Eliasson som har hållit i upphandlingen.
Sammantaget gäller affären 780 bilar som ska rulla i offentlig tjänst på vägarna i Västernorrland, de flesta i distriktsvården och i kommunernas hemtjänst.
Räknat på ett nybilspris på 150 000 kronor handlar det om nära 120 miljoner totalt. Det motsvarar mer än fem procent av nybilsförsäljningen i länet.
Förlorare i upphandlingen är Motorcentrum som var störst i det gamla avtalet. Opel och Saab kommer nu att fasas ut ur fordonsparken allt eftersom. Ford och VAG får däremot fortsatt förtroende, men nu med andra bilmodeller.
De nya kontrakten tecknas på tre år minst. Det blir en bättre affär för landstinget, säger Erling Eliasson.
Även finansieringen upphandlas. Här går uppdraget till Swedbank Finans Autoplan. Tidigare var det Nordea som skötte leasingfinansieringen.
I praktiken betyder det här att Swedbank Finans Autoplan äger bilarna. Sundsvalls kommun valde tidigare i år att hoppa av den gemensamma länsupphandlingen av fordon. Kramfors har ett eget avtal i kraft och beräknas komma med vid nästa upphandling.

Mer läsning

Annons