Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lappuggla

/

I en veckas tid har Gunnar Sundkvist haft ett ovanligt besök kring sin bostad. En lappuggla håller till kring huset i Skönvik.

Annons
Jag har aldrig sett en så här stor uggla i frihet förut, säger Gunnar Sundkvist.
Men under de senaste dagarna har haft goda möjligheter att iaktta den orädda fågeln som hela tiden tycks återkomma till hans gård och dess närhet.
Före påsk såg jag kråkorna jaga henne, det var fem stycken som jagade ugglan och slog klorna i henne så att fjädrarna rök, berättar Gunnar Sundkvist.
Han undrade om det kunde vara något fel på lappugglan och ringde till en veterinär i Härnösand.
De kontaktade någon som var specialist på ugglor och återkom sedan med information till mig. Enligt experten ska det finnas fler platser där det håller till lappugglor som uppträder så här och det kan bero på att de har svårt att få tag i mat, säger Gunnar Sundkvist.
Han fick tipset att försöka mata ugglan med lite köttfärs eller råttor.
Så jag har gett den köttfärs och vid ett tillfälle när jag lagt ut mat var den bara två meter ifrån mig. Nu har jag även satt ut en råttfälla för att försöka ordna med råttor, säger Gunnar Sundkvist.
Han tycker att ugglan börjat se lite piggare ut under de senaste dagarna.
Det är lite mera fart nu än det var de första dagarna vi såg henne. Fast egentligen vet jag inte om det är en hona eller hane. Jag kommer i alla fall att sakna lappugglan när den flyger i väg och inte längre kommer tillbaka. Det första jag gör på mornarna är att kliva upp och kolla efter henne, säger Gunnar Sundkvist.
Lappugglan är en av de största ugglorna i Sverige och häckar oftast i gamla ormvråksbon eller hökbon, ibland även i stubbar.

Mer läsning

Annons