Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn får i sig tändvätska

Att grilla är många barnfamiljers självklara sommarnöje. Men varje år förgiftas runt 400 barn av tändvätska. Ett problem är att de barnsäkra korkarna kan vara förstörda och lika lätta att öppna som ett vanligt lock.

Annons
På Giftinformationscentralen märks varje år en av grillsäsongens baksidor av: Barn som förgiftats av tändvätska.
Mellan fem och åtta barn om året blir så sjuka att de måste ligga i respirator under några dagar. Och runt 400 samtal kommer årligen in från oroliga föräldrar, vars barn fått i sig tändvätska. Siffran brukar ligga konstant från år till år, och ser ut att göra så även i år. Vanligast är att barn i två- till fyraårsåldern råkar illa ut.
Lunginflammation
Problemet med tändvätska är att den är så tunnflytande. Därför är det väldigt lätt hänt att en del rinner ner i lungorna, där den förstör syreupptagningsförmågan och kan orsaka kemisk lunginflammation.
– Om barnet börjar hosta ordentligt eller kräks ska man genast åka in till sjukhus. Har barnet andningssvårigheter ska man ringa ambulans. I lindrigare fall kan det räcka att hålla barnet under uppsikt hemma, och är man osäker kan man alltid ringa till oss och fråga om råd, säger Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.
Det vanligaste är att barnen får i sig tändvätska ur en flaska som föräldrarna lämnat öppen bredvid grillen för att de tänker använda mer senare.
– Barnen tänker "jippie, nu blir det blir grillkorv, och då får vi läsk också" och då tror det är det är något drickbart i den flaska som står framme, säger Personne.
Dåliga korkar
Även om man är noga med att stänga flaskan ska man inte lita på den barnsäkra korken. Tester visar att barn kan vara duktigare än vuxna på att öppna flaskan.
Dessutom visade det sig förra året att barnsäkra korkar förstörts av innehållet i flaskorna.
Kemikalieinspektionen vill att handeln byter ut de dåliga korkarna. Men myndigheten konstaterar att kvalitet ibland får stå tillbaka för priset hos korktillverkarna.

Mer läsning

Annons