Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mördarna byggde nog inte kolmilan"

/
  • Johanna Ulfsdotter och Ermin Kurtovic samt en härlig kolbullegryta med lingon och fläsk.

Teorin om att de för Armsjömordet dömda och avrättade Johan Andersson och Johan Höglund skulle ha byggt den ännu bevarade och jättestora kolmilan i Oxsand på gränsen mellan Hälsingland och Medelpad håller nog inte.

Annons
Arkeologiprofessorn vid Mittuniversitetet, Stig Welinder, har funnit att de båda yxmördarna under 1800-talets mitt nog höll till i skogar något längre norrut. Detta efter kontakter med Sca.
Det märkliga med milan är att den lämnades åt sitt öde, att det dyra kolet fick ligga. Teorin om att mördarna byggde den har lanserats eftersom de skulle ha fått lämna den akut då de våren 1850 greps för mordet.
Ulrika Stenbäck-Lönnquist, som är kulturarbetare på Norra berget, siar om att den kan har övergivits i samband med en strejk på Galtströms bruk 1917-1918.
Milan, och det man förmodar vara en kolarkoja intill, är i veckan föremål för många besök. Det började med söndagens arkeologidag och fortsatte på tisdagen med Höglundaskolans besök. Det blir mera Höglundaskolan på onsdagen och även Kyrkmons skola samt Hassela skola och Stocka friskola får i veckan ge sig ut i Oxsandsterrängen.
Ett fynd!
Det jublet skriade mellan tallarna och granarna på tisdagsförmiddagen. Under utgrävningen av kolarkojan fann Emma Bylund från Höglundaskolan en spik modell äldre.
Det visar att det nog stått en byggnad här, konstaterade Tina Johansson, Sundsvalls museum.
Man kan få gräva i flera dagar innan man gör ett fynd. Spiken är det första.
De nämnda samt Johanna Ulfsdotter och Annelise Rydfjord, båda från Norra Berget, hade lagt upp ett pedagogiskt utmärkt stationsprogram med inte bara utgrävning utan även åldersbestämning av träd, kolbulletillagning och en hel del annat.
Kul. Något annat än en vanlig skoldag, tyckte Sandra Rohlin, en av eleverna.


Mer läsning

Annons