Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland är svinbra

Här finns lyckligare och friskare grisar.
Det vill lantbrukarna i Norrland lyfta fram.
Större ytor och längre tid hos mammorna ger kultingarna knorr på tillvaron.

Annons
I en box ligger tolv smågrisar och diar sin mamma. Hon grymtar taktfast och nästan belåtet.
I utrymmet intill sover kultingarna hopkurade under en värmelampa, och i nästa box springer både småttingarna och suggan nyfiket fram till gallret för att se vilka det är som kommer på besök.
I andra länder i Europa har djuren mycket mindre yta. Suggorna kan inte ens vända sig, berättar Nils Andersson, som tillsammans med sin bror driver svinfarm i Nävsta, Selånger.
Precis den typen av argument vill Lantbrukarnas riksförbund lyfta fram.
LRF ska om någon vecka hålla ett seminarium om lönsam grisproduktion i Norrland. Klimatet här innebär större kostnader, men det är också en fördel. Bland annat sprids smitta inte lika lätt.

Få svinfarmare
Till det bidrar också att svinfarmarna är förhållandevis få. I Västernorrland rör det sig om åtta större producenter.
Näfsta gård i Selånger satsar mest på att sälja kultingar till andra grisfarmare, men där finns även slaktsvin.
Problemet är att vi måste sälja Rolls Royce-grisar billigt. I andra länder kan de få in nästan dubbelt så många suggor som vi på samma yta, men inte får vi mer betalt för grisarna för det, säger Nils Andersson.
Flera stora svenska butikskedjor bojkottar ägg från höns som lever under förhållanden som inte är tillåtna enligt svenska regler. Men samma sak gäller inte grisar.
Detta trots att svenska grisar har större yta att röra sig på, att de får mindre antibiotika och att kultingarna får vara längre hos sina mammor
Att man ska vara så mycket mer mån om hönsen än om grisarna förstår jag inte, säger Nils Andersson och kliar en sugga bakom öronen.
Samtidigt flockas kultingarna kring hans fötter.
De ser både glada och nyfikna ut.

Mer läsning

Annons