Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skattesänkningar från årsskiftet

Statsminister Fredrik Reinfeldt utlovade nya skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare i sitt sommartal. Samtidigt vill Mona Sahlin miljardsatsa på förorterna vid en valvinst 2010.

Annons
På lördagen höll Fredrik Reinfeldt sitt sommartal i skärgårdskommunen Vaxholm, nordost om Stockholm.
Från och med årsskiftet ska avgiften för arbetslöshetskassan sänkas.
– Jag vill få en mer försäkringsmässig a-kassa. Det skulle innebära ytterligare ett par hundra kronor i sänkt a-kasseavgift – givet det gynnsamma sysselsättningsläget, säger han till TT.
Även om avgiften skulle sänkas för en "bred grupp" så finns det ett fåtal vars avgift riskerar att höjas.
– Man kan säga att grupper med låg arbetslöshet får låg a-kasseavgift och grupper med hög arbetslöshet får höjd avgift, säger Reinfeldt.
Sänkt skatt
Den 1 januari 2007 sänktes skatten på arbete. Jobbavdraget beräknas ha gett arbetstagare en sänkning på mellan 500 och 1 000 kronor.
– Vi närmar oss den där tusenlappen. Jag vill öka drivkrafterna för de som befinner sig utanför arbetsmarknaden att ta sig in på arbetsmarknaden.
Skattesänkningarna ska finansieras med besparingar på arbetsmarknadsområdet och socialförsäkringarna. Exakt hur sänkningarna ska finansieras är föremål för diskussion inom alliansen.
Reinfeldt talade om sina möten med lågavlönade i traditionella s-fästen som Oskarshamn, Ludvika och Kramfors.
– Vi måste se till att de med låga inkomster får bättre lön och höja statusen på deras yrken, säger han.
Debut som sommartalare
Samtidigt talade Mona Sahlin i Botkyrka kommun. På Fittja äng höll hon sitt första sommartal inför några hundra sympatisörer.
Sahlin vill satsa minst 15 miljarder kronor på de utsatta förorterna.
– Detta är mitt stora uppdrag som ny partiordförande. Vi vill göra ett miljardprogram för miljonprogrammen på minst 15 miljarder kronor mellan 2010 och 2016, säger hon.
I sju punkter formulerade Sahlin politiken. Främst ska jobben bli fler. Arbetslösheten i miljonprogrammen ska halveras jämfört med arbetslösheten i övriga landet.
En stor del av talet ägnade Mona Sahlin åt barn och ungdomar. Samhället ska hjälpa till med organiserad läxläsning.
– Alla kan inte få hjälp hemma. Samhället måste ställa upp och vara den lugna vrån, sade Sahlin.
Tydliga markeringar
Politiska kommentatorer är eniga om att Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt markerade tillhörighet med val av plats och dag. Botkyrka och Vaxholm. Den ena en invandrartät miljonprogramsbygd, den andra präglad av segelbåtar och miljonvillor.
– Sahlin väljer en invandrartät förort och vill framstå som representant för arbetarpartiet. Reinfeldt riktar sig mot en strävsam medelklass, säger Sofia Nerbrand, chefredaktör för liberala tidskriften Neo.
Hon får medhåll av Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider (s).
– Sahlin markerar det hon talat om så länge, det mångkulturella Sverige. Hon vill markera större närhet till storstadsgrupper. Högerledare verkar höra hemma i havsbandet. Bohman kom seglande och Bildt lade väl också till där någonstans. Reinfeldt talar till de egna kärnväljarna, säger Greider.

Mer läsning

Annons