Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar regnar bort för äventyrsbaden

Solen har uteblivit – och med den besökarna på äventyrsbaden. Men för djurparkerna är vädret i stället en fördel. Kolmården spår rekordår.

Annons
Sunne vattenpark i Värmland ligger 30 procent efter förra årets siffror och Skara sommarland gissar på att det slutliga resultatet kommer att bli 20 till 25 procent sämre jämfört med 2006.
– Vi kommer att göra en avsevärt sämre vinst, men vi räknar med att sådana här år ska komma så det chockar ingen, säger Björn Ericsson, vd för Skara sommarland.
Undantaget är Tosselilla sommarland i Skåne som räknar med rekordår, även om delägaren Lasse Cederholm erkänner att julivädret avskräckt kunder även för dem.
– Men vi har bland annat satsat på ett tivoliland, vilket gör oss lite mindre känsliga, säger han.
Djurparkerna glada
Annars är trenden att julivädret schasat i väg besökarna – till nöjes- och djurparkerna.
Kolmårdens djurpark ligger på 45 000 fler besökare än vid samma tidpunkt förra året.
– Vi är otroligt nöjda och kommer kanske att nå vår drömgräns på en halv miljon besökare. Det har varit många idealiska djurparksdagar, säger Magnus Nilsson, vd för parken.
Parkens gorillaunge Enzo har blivit över ett år men fungerar fortfarande som ett stort dragplåster.
– Det är väl ännu roligare nu när han är stor men själv tror att han är liten. Tiger world och delfinerna lockar också publik, säger Magnus Nilsson.
Roligare djur
Ett annat plus är enligt Therese Patriksson, marknadsförare på Nordens Ark i Bohuslän, att djuren blir mer aktiva – och roligare att se på, när vädret är mildare.
– Och är det riktigt solväder ligger folk ändå bara på stränderna, säger hon.
Gröna Lund och Liseberg har också klarat sig bra, även om de inte kan tala om rekord.
– Vi håller jämna steg med förra året och ligger på runt 30 000 besökare per dag. Turisterna måste ju hitta på något även om det är dåligt väder, säger Jenny Lundell, pressansvarig för Liseberg.
Annika Troselius, pressansvarig för Gröna Lund håller med om att turisterna inte sviker.
– Regnar det mycket väljer de bara en annan dag. Säsongen ser bättre ut än förra, nya berg- och dalbanan Kvasten drar, säger Troselius.
Vattenparkerna har visserligen ett eventuellt soligare augustiväder att hoppas på, men många som TT talat med uppger att det kommer att bli svårt att ta i igen det de förlorat.

Mer läsning

Annons