Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständiga stölder vid vägbyggena

/
  • John Håkonsen har som de flesta i branschen sett hur tjuvarna härjar bland de maskiner som står på enliga platser under helger och nätter.

– Nu igen!, kunde grävmaskinist John Håkonsen konstatera med en uppgiven suck innan han ringde sin chef och berättade om helgens inbrott i grävaren som är inlejd för att förbättra vägen mellan Bredsjön och Liden.

Annons
Det här är ett bekymmer som bara växer år för år på snart sagt alla vägbyggen och andra arbetsplatser en bit från tätorterna.
Dom tog kommunikationsradion ur den maskin jag kör, säger John Håkonsen.
Den kanske inte kostar så hemskt mycket men är nödvändig för jobbet. Dessutom slog man sönder en ruta i maskinen för att komma in i den, vilket blir en affär på betydligt större belopp, eftersom reparatörerna måste åka hit från Sundsvall och göra arbetat på plats.
En bit längre fram på vägen mot Lidenhållet fick ännu en maskin från samma företag inbrott av tjuvarna. Där tog man radioutrustning och en speciallykta.
Diesel och skopor
Vi försöker ställa maskinerna så nära vägen som möjligt och helst i anslutning till någon bebodd fastighet, för att göra det mindre lockande för tjuvarna. Men här ute i ingenmans land finns ju inga hus, säger John Håkonsen.
En tredje maskin som är sysselsatt på vägförbättringarna klarade sig utan påhälsning, kanske för att den kunde ställas nära ett hus.
Stölder av dieselbränsle är mycket vanligt. Det förekommer till och med att tjuvarna stjäl skopor till maskinerna, vilket tyder på att det handlar om beställningsjobb eller utförs av någon som har behov av skopa till en grävmaskin.
Arbetena längs vägen mellan Bredsjön och Liden innebär att man byter vissa vägtrummor och gräver ur avsnitt av vägbanken där bärigheten visat sig vara alltför dålig och tjälskottsbenägen.

Mer läsning

Annons