Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbo rymde från Gävleanstalten

/
  • Den narkotikadömde Sundsvallsbon lyckades bända upp en garagedörr, forcera två stycken sex meter höga taggtrådsstängsel och sedan fly från Gävleanstalten.

Vid elvatiden i går grep polisen en 41-årig Sundsvallsbo som rymt från Gävleanstalten två timmar tidigare. Under sin korta tid i frihet hann mannen med att lifta till stan och genomföra ett rånförsök.

Annons
Mannen, 41 år, avvek från anstalten i Gävle genom att bända upp en garagedörr i en av anstaltens verkstäder någon gång mellan klockan 9.00 och 9.45.
Han lyckades bända upp dörren 25 centimeter och det var tydligen tillräckligt för att han skulle kunna åla sig ut, säger Rolf Johansson som är tillförordnad kriminalvårdschef.
Efter det lyckades 41-åringen forcera anstaltens två sex meter höga och taggtrådsförsedda stängsel innan hann befann sig i frihet. Han kunde sedan promenera ut till närmsta väg där han lyckades få lift med ett bilburet par in till Gävle. 41-åringen förvaltade sina första fria minuter med att försöka ta en bil som stod parkerad utanför tågstationen.
I bilen satt dock en kvinna på passagerarsätet som hann rycka åt sig bilnyckeln från tändningslåset innan 41-åringen hann lägga beslag på den. En kamp om nyckeln uppstod och pågick i några minuter.
Han sa att han rymt från Gävlekåken och behövde bilen för att ta sig till Sundsvall, säger polisens förundersökningsledare Urban Fredriksson.
Kvinnan lyckades till slut slita åt sig bilnyckeln och kliva ur bilen. Samtidigt passerade en äldre dam som ryade åt mannen att sluta upp med sina dumheter. 41-åringen lade då benen på ryggen och försvann snabbt från platsen klockan 10.15. En kvart senare fick polisen ett samtal av en bilist som berättade att en man med konstigt beteende liftade vid den norra utfarten till E4. Polisen grep sedan mannen runt klockan 11 som misstänkt för rånförsöket vid tågstationen.
Då visste vi fortfarande inte om att det rörde sig om en rymling, säger Urban Fredriksson.
När patrullen återvände till polishuset fick de reda på att den man de just gripit rymt från anstalten på morgonen. 41-åringen hann uppskattningsvis vara på rymmen i två timmar innan lagens långa arm fångade in honom. Han sitter nu i häktet i Gävle misstänkt för försök till rån alternativt försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Jouråklagaren har begärt att mannen ska anhållas och han kommer troligen att häktas på måndag. 41-åringen var dömt till ett ettårigt fängelsestraff för bland annat narkotikabrott och stöld. Han flyttades från häktet i Uppsala till behandlingsavdelningen på Gävle anstalten. Där avtjänade han ytterligare en månad innan han rymde.

Mer läsning

Annons