Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Märgborren dödar tallar i Njurunda

/
  • Tallarna i Bredbyn är cirka 100 år gamla och var fullt friska innan angreppet av märgborren. Det förbryllar personalen på skogstyrelsen och skogskonsulent Sören Hägg har aldrig varit med om något liknande trots sina snart 40 år i branschen.

Flera stora tallar i Bredbyn har dödats av insekter. Angreppet är mycket ovanligt och på skogstyrelsen är man förbryllad

Annons
Jag har aldrig sett att den här insekten gett sig på levande träd förut, säger skogskonsulent Sören Hägg.
Det är ett tjugotal stora tallar som blivit angripna av den större märgborren. En insekt som i normala fall ställer till stor skada bland döda träd eller vindfällor. Men så har inte skett i Bredbyn i Njurunda, där har skadeinsekten gett sig på levande träd med stort ekonomiskt värde. Anledningen till det ovanliga angreppet är man på Skogstyrelsen inte riktigt säker på, men man har vissa teorier.
Det kan vara så att det rått en extrem torka i området, säger Sören Hägg, skogskonsulent vid Skogstyrelsen i Sundsvall.
Området är också väldigt stenigt och det kan ha gjort att vattnet väldigt fort rinner undan på platsen. På skogstyrelsen tror man också att en längre torkperiod 2006 ledde till att tallarna försvagades och drabbades av torkstress. När det sker så känner märgborren på doften att träden inte längre har full växtkraft och då dras insekten till dem, men det är enligt Sören Hägg mycket ovanligt.
Jag har hållit på med det här i snart 40 år och aldrig sett att de gett sig på levande träd, säger han.
För att säkerställa att det inte är någon annan skadeinsekt eller svampart som angripit tallarna i Bredbyn så har personal från skogsstyrelsen noga undersökt området. Men man har inte hittat något och därför kan man med stor säkerhet säga att det är just märgborren som tagit död på träden.
Vi har letat som tokar efter svampar eller andra insekter men inte hittat någonting. Så det här är den enda rimliga förklaringen vi kan komma på, säger Sören Hägg.
Att insekterna gett sig på levande träd ger anledning till flera funderingar. Sören Hägg tar upp klimatförändringarna och mera extremt väder som en av anledningarna. Vad som återstår nu är att se vad som kommer att hända med träden i närheten. För när de nykläckta skalbaggarna lämnar boträden i juli-augusti så flyger de upp i de närliggande trädkronorna och äter märgen i årsskotten. Vilket gör att de försvagas och går av.
Det får vi kontrollera i vår, säger en fundersam Sören Hägg.
Märgborrar
Två arter finns över hela Sverige: större märgborre och mindre märgborre. De lever på tall och ynglar under barken på sjuka eller döda träd och liggande virke. I juli-augusti lämnar nykläckta skalbaggar yngelträden, flyger upp i tallkronorna och borrar sig in i och äter märgen i årsskotten, som sedan lätt bryts av. Båda arterna gör betydande skada. Mindre märgborre sprider dessutom blåytesvamp.
Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons