Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägföreningar i aktion mot kommunen

Bringstavägen i Harmånger har nyligen fått stängas av för skolbusstrafik. Den är ett exempel på att vägnätet i Nordanstigs centrala delar håller på att kollapsa. 14,5 miljoner behövs för att reparera vägarna men kommunen har dragit ner investeringsanslaget med 100 000 kronor till 220 000.

Annons
På tisdagen träffades tolv vägföreningsrepresentanter i kommunhuset i Bergsjö och vreden var stark mot det borgerliga styret i Nordanstig som får skulden för det minskade anslaget.
Kommunen smiter undan sitt ansvar. Den överlåter på oss ideellt arbetande föreningsmänniskor att lösa problemen, sade Per-Ove Järnberg, Gnarp, något av en motor i aktionen.
Sigge Wallner, Ilsbo, var riktigt hätsk:
Man sparkar oss i arselet. När man blir åldrig tar man sig inte fram med rollatorn.
Han vittnade även om att avgifterna för villaägarna skjuter i höjden. År 2011 är vägavgiften i Ilsbo 3 330 kronor, hade han räknat fram.
Pär-Ove Järnberg redovisade att glesbygdens vägsamfälligheter gynnas av statsbidragen, med 7,76 kronor per meter mot 2,15 för tätortsföreningarna. Även vid investeringar favoriseras föreningar som finns i till exempel i Ragvaldnäs,
Ede - Franshammar och mellan Hårte och Jättendal. För att ge några exempel.
De församlade betonade också att vägföreningarna vid havet som de i Moningssand, Norrfjärden, Mellanfjärden och Sörfjärden - med i hög grad enbart sommarboende - är viktiga.
Gång efter gång framhävs ju kustområdet som vår viktigaste tillgång, sade Per-Ove Järnberg.
Sundsvallsbor kan bli åretrunt-boende i vid havet i kommunen bara vägarna blir bättre, resonerade Sigge Wallner.
Men varför då alls engagera sig när det är så motigt med anslagen? Varför inte ge upp?
Vi värnar om kommunen och vill utveckla den, blev det allmäna svaret.


Hög kompetens

Kommunalrådet Stig Eng (c) lovar inga nya pengar till vägföreningarna.
Men jag vill ha sagt att deras företrädare gör ett utmärkt jobb. De har även en hög kompetens i vägfrågor, den finns inte i kommunen.
Skälet till varför indragningen på 100 000 kronor gjordes var att kommunen och dess bostadsbolag betalar hundratusentals kronor i vägavgifter, belopp som ökat kraftigt på senare år.
Bara bostadsbolaget får betala 100 000 kronor mer än för något år sedan.

Bildtext:

Vägföreningsengagerade i en strävan för högre anslag. Främst Sigge Wallner, Pär-Ove Järnberg, Sven-Erik Norlin och Bert Runnfors. Bakom Ingrid Sjöström, Gunnar Olsson, Lars Brydevall, Anders Nordén, Lars Weiåker och Jimmy Näsström.

Mer läsning

Annons