Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små lamm släpptes ut i hagen – se vår sändning från Norra berget

Här tar Norra bergets sju nyfödda lamm sina första kliv i verkligheten.
På fredagen släpptes de ut i hagen tillsammans med sina mammor.
– Hjärtat smälter, man har ett fantastiskt arbete, konstaterar Norra bergets museibonde Camilla Johansson.

Annons

På fredagen fick Norra bergets nyfödda lamm se dagsljus för första gången när muséet anordnade "lammsläpp". Besökarna på berget fick se en hel del krumbukter och glädjerusningar när de sju lammen klev ut från sitt stall tillsammans med de nyblivna mammorna Flisan, Ronja, Tuva och Tova. Men de flesta av de nya besöksattraktionerna tog promenaden ut i hagen med ro – och höll sig nära sin mamma.

Fåren är av rasen Åsenfår, som är en gammal lantras.

– Vi har valt att ha den här och hjälpa till och bevara rasen. Det är en lite mindre ras än många andra och de är ganska sociala och trevliga. Vi brukar ha klappdagar när man får klappa dem, säger Camilla Johansson, museibonde.

Nu utlyser muséet en namntävling för att sätta namn på de sju sötnosarna.

– Det brukar alltid bli så bra när barnen får komma med namnidéer så vi har lagt ut lappar där man kan komma med sina namnförslag, säger Camilla Johansson.

En av dem som kommit för att titta på lammens första utflykt i verkligheten var nioåriga Anna Boström som var på Norra berget med sin morfar Gunnar Sandin.

– De är väldigt söta och små. Jag tror att lammen känner sig glada för att se hur världen ser ut, säger Anna Boström om fredagens upplevelse.

De sju lammen kommer få ytterligare kompisar i fårhagen framöver – två dräktiga tackor väntas föda vilken dag som helst.

Utöver fåren finns också höns, kaniner och getter på berget året om. Till sommaren väntas också kossor och grisar.

Ett av de söta lammen som släpptes ut på fredagen.

Lammen som släpptes ut är svartvita med olika teckning.

Museibonden Camilla Johansson med ett av de söta små lammen som på fredagen fick komma ut i solen när Norra berget anordnade lammsläpp för ett 20-tal åskådare.

Lammsläppet på Norra berget var kanske inte riktigt lika dramatiskt som ett kosläpp – men en del besökare hade ändå tagit sig till berget för att bevittna när de sju söta lammen begav sig ut i världen från stallets skyddade miljö. Och de små krabaterna såg ut att trivas i solen.

Mer läsning