Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 250 fler arbetslösa i länet om ett år

Arbetslösheten i Västernorrland kommer att öka kraftigt under 2009. Nästa höst kan länet ha 1 250 fler arbetslösa än i dag.
Det motsvarar en ökning med över 20 procent.

Det framgår av den prognos som arbetsförmedlingen presenterade i går, tisdag.

Antalet jobb kommer, som ST berättat, att minska inom bygg, industri, handel och inte minst inom kommuner och landsting.

Ja, men vi tror att vi får en viss nedgång i nästan alla branscher. Samtidigt ser vi ingen bransch där nedgången blir riktigt dramatisk, säger Erica Gelis, analytiker på arbetsförmedlingen.

Prognosen bygger bland annat på uppgifter från över 400 arbetsplatser i länet. Men de hämtades in från mitten av september till mitten av oktober.

De som intervjuades i oktober var mer pessimistiska än de som tillfrågades i september, konstaterar Erica Gelis.

Ja, och mycket har hänt sedan dess, arbetsmarknaden förändras nästan från vecka till vecka. Så är det ovanligt svårt att göra en bedömning nu, påpekar Michael Persson, chef för arbetsförmedlingen.

Varslen har ökat i Västernorrland. Men fram till och med november ligger de ändå relativt sett bara på halva nivån mot snittet i hela landet.

Det verkar också som att Norrland, med undantag av Västerbotten, kommer att klara sig lite bättre än resten av landet, säger Erica Gelis.

Sysselsättningen i Västernorrland kommer dock att minska med 1  600 personer, beräknar arbetsförmedlingen. Som en följd av den sämre arbetsmarknaden tror man att fler kommer att börja studera.

På frågan om det finns branscher där antalet jobb inte kommer att minska så svarar Erica Gelis:

Jordbruket.

Möjligen klarar sig också IT-branschen hyfsat.

Och på ett område lär det bli en ökning – arbetsförmedlingen.

Ja, vi kommer att få mer medel framöver. Men hur mycket det blir för Västernorrland vet vi inte ännu, säger Michael Persson.

Arbetsförmedlingen räknar med att ytterligare 400 personer ska vara sysselsatta i program med aktivitetsstöd i slutet av 2009.