Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1,4 miljoner osignerade journalanteckningar: "Alla är inte viktiga för patientsäkerheten"

1,38 miljoner osignerade journalanteckningar.
Det upptäcktes när landstinget byter journalsystem när man går över till länskliniker.
Risken finns att det kan påverka patientsäkerheten.

– Det är inte bra att vi har en så stor volym osignerade journalanteckningar, även om inte alla 1,4 miljoner är viktiga ur patientsäkerhetssynpunkt, säger Per Skude, chefläkare i Landstinget Västernorrland.

Signering innebär att någon tagit ställning till att det som står är korrekt och att det är omhändertaget. Journalanteckningarna är till exempel epikriser, det vill säga sammanfattande bedömningar i en patientjournal, laboratorieprover, omvårdnadsanteckningar, operationsberättelser, remissvar, men även anteckningar med medicinsk administration, som till exempel bokningar och kvitteringar av brev.

– De olika typerna av journalanteckningar har olika betydelse för patientsäkerheten, säger Per Skude, chefläkare.

Varför har ni så många osignerade journalanteckningar?

– Jag vågar inte spekulera i det. Det kan ha olika orsaker som stress och stafetter, säger Per Skude.

Hur allvarligt är det här?

– Det kan finnas enstaka risker, eftersom en kvalitetskontroll har fallit bort. Det är inte bra att vi har osignerade journalanteckningar för kvalitetskontrollen och den kliniska uppföljningen av patienthandläggningen kan bli lidande, säger han.

Med 1,4 miljoner osignerade anteckningar låter det som fler än enstaka risker?

– Vi har försökt titta på vad det är för sorts anteckningar och det handlar om mycket administrativ medicin. Det är ett systemfel att vi bygger på så här mycket osignerade journalanteckningar. Det i sin tur har bäring på patientsäkerheten, säger Per Skude.

Vissa delar av journalanteckningar ska gruppsigneras, men inte när det kan påverka patientsäkerheten.

Det måste kräva otroligt mycket arbetstid från en redan pressad verksamhet att signera 1,4 miljoner journalanteckningar?

– Sannolikt ja, säger Per Skude.

Läs också: Bättre rutiner krävs för att förhindra nya journalberg i framtiden