Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1 456 dagar mellan uppgång och fall – här är Granlos fyra säsonger i Superligan

Den 4 mars 2012 jublade Granlo BK efter att ha avancerat till Superligan. I kostym på en av stadens sportbarer.
1 456 dagar senare var festen över.
Den 28 februari 2016 var degraderingen ett faktum efter att laget fallit samman i ödesmatchen mot Warberg.
Däremellan har massor av saker hänt.
Vi har skrivit om succéer, publikfester, VM-guld och slutspelsdramatik.
Men även om sparkade tränare, ekonomiska problem och konkurshot.

Annons

De regerande mästarna stod för motståndet i premiären och Sporthallen var nästintill fullsatt.

Publiksiffran skrevs till 1 576 och nykomlingarna Granlo BK visade ingen som helst respekt. Med hemvändarna Robin Nilsberth och Johan Samuelsson fick man styrka, kvalitet och motivation. De hade flyttat till Umeå och kom tillbaka som världsspelare.

Storvreta IBK blev utspelade och upprullade. Världsstjärnan Mika Kohonen var en stenstod, Johan Samuelsson en virvelvind.

Och Patrik Svensson, som alltid sagt att han inte kan skjuta, dundrade in fem mål i sin SSL-debut.

Granlo BK bjöd på magi och ST:s dåvarande sportchef och krönikör Roland Engström var imponerad, lätt lyrisk och blickade framåt.

"Det historiska mötet med regerande svenska mästarna Storvreta bjöd på så mycket idrottsgodis att jag omtumlad av både häpnad och förundran över underhållning säger som mitt snart treårige barnbarn Sigge brukar utbrista, det generationsöverskridande: Wow!

Patrik Svensson femmålsskytt! Johan Samuelsson speldirigent i världsklass!

Så om nu inte allt detta var en dröm är jag övertygad om att ”kvarterslaget” Granlo kommit till Superligan för att stanna ... länge".

Det blev fyra säsonger. Nu är man nedknuffade igen.

Men Granlo imponerade stort under premiärsäsongen, Magnus Näsman manade på de sina till ursinne och laget var urstarkt hemma i Sporthallen och gick till ett slutspel där man skakade storlaget Storvreta in i det sista.

Debutvinterns framgångar gjorde att förväntningarna på Granlo BK trissades upp. Men sjundeplatsen och slutspelet från debutsäsongen 2012/2013 upprepades inte. Det som började bra blev aldrig bättre.

2013/2014 slutade Granlo BK 11:a, med betryggande avstånd till nedflyttade Täby och Jönköping, men med fem poäng upp till Växjö på den sista slutspelsplatsen.

2014/2015 slutade Granlo BK 12:a med Höllviken och Mora efter sig i tabellen.

2015/2016 slutar Granlo BK på 13:e plats och nedflyttningen är ett faktum. Granlo lämnar Superligan tillsammans med Gävle.

Förklaringarna till förfallet är relativt många.

Trots framgångarna under den första säsongen i Superligan gick Granlo BK över en miljon kronor back. Den sura smällen fick föreningen dras med länge, länge och vintern 2014 var konkursen nära. Man klarade sig från undergång och genomgick en rekonstruktion i stället.

Spelarna led och spelet blev lidande.

Publiksiffrorna dalade. Omutliga Granlo visade sig vara mänskliga på hemmaplan.

I fjol återvände Magnus Svensson till Sundsvall och Granlo BK, men utan landslagsbacken och världsmästaren Robin Nilsberth i laget lyckades man inte fullt ut. De tunga uddamålsförlusterna staplades på varandra och på sidan av planen gick föreningen lika tunga matcher. Krisen, som var som mest akut 2014, undanröjdes inte i och med rekonstruktionen utan klubben hade problem att göra rätt för sig även under det som visade sig bli den fjärde och sista säsongen i Superligan.

"Vi ligger efter i princip en månad minst med alla", sade ordförande Lennart Karlqvist till ST i januari.

Spelarna slet och försökte. Men till slut blev kampen lönlös.

Granlo BK lämnar Superligan för den här gången.

Frågan är när man kommer tillbaka.

Vågar någon tro på uppstuds direkt?