Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10-tal i övergreppens tid

TIDSKRIFT: 10-tals senaste nummer har övergrepp som tema.

Annons

Tidskriftsplanering är svårt. Inte har det blivit lättare i en allt mer uppdriven nyhetscykel, där heta debattämnen på förmiddagen kan vara passé på eftermiddagen.

Ett ämne som tyvärr har lätt för att komma in vältajmat i debatten är sexuella övergrepp. Ämnet ägnas otaliga antal tecken i dagarna, efter händelserna i Köln och på We are Sthlm-festivalen.

Tidskriften 10-tals senaste nummer råkade landa mitt i detta getingbo.

Temat är övergrepp, och mest intressant skriver de som kommer utanför den litterära världen, som etnologen Gabriella Nilsson som skriver om hur överfallsvåldtäkternas mall för hur en våldtäkt ser ut skymmer alla andra former. Konstnären Cajsa von Zeipel går i en utlämnande bildserie i dialog med Marie-Louise Ekmans utvik i konsttidskriften Paletten 1969.

Av de skönlitterära rösterna är Aase Berg bäst, som närmar sig ämnet indirekt. Hon skriver om lögnen, men texten ger utrymme för många sidospår, inte sällan hysteriskt roliga. Som när hon erkänner att hon i trängda lägen tar på sig rollen som Leif GW Persson i stället för en klassisk kvinnoroll. ”Det är spännande att wallraffa i Leif GW Perssons kroppshydda. Han är min alldeles egna trojanska häst.”

Synd att poeten Arazo Arifs text kommer så tidigt i numret och avskräcker. Men man rycks onekligen ur sin slummer av det kategoriska resonemanget: ”Om någon du känner anklagas för ett sexuellt övergrepp vill jag våga påstå att den med största sannolikhet har begått ett sådant brott.”