Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 000 kronor för en låda vin

Av finanskrisen märktes föga när Systembolaget kallade till dryckesauktion på tisdagen. Hundratusen kronor slängde en köpare upp för en låda rödtjut.

För pengarna fick han eller hon 14 flaskor La Tâche från Domaine de la Romanée-Conti av blandad årgång. Lika dyr var inte champagnen Dom Pérignon, årgång 1976. Den gick under klubban för 2 600 kronor.

Ett av de roligaste objekten som bytte ägare var en flaska Heidsieck Monopol från 1907. 22 000 kronor kostade champagnen som legat 82 år på havsbotten.

– Den kom från vraket Jönköping som sjönk och där man har bärgat lasten. Det är lite romantik kring det, säger Anna Hamilton, informationschef på Stockholms Auktionsverk, till TT.

Totalt såldes dricka för 4,3 miljoner kronor på tisdagen. När auktionen var slut på eftermiddagen hade Stockholms Auktionsverk lyckats kränga 404 objekt av 476 möjliga. Något prisrekord blev det inte. Men lågkonjunktur och en börs i nedförsbacke har inte minskat intresset för ädla droppar.

– Samlare av vin köper fortfarande. Mest anmärkningsvärt var det stora intresset för champagne, säger Hamilton.

Bourgogneviner och portviner var också populära.

– Den här gången var det ett större intresse för bourgogneviner än för bordeaux. Oftast är det tvärtom, säger Hamilton.