Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 behandlas efter mjältbrandslarm

Ett hundratal personer behandlas med antibiotika sedan de kommit i kontakt med mjältbrandssjuka djur på en gård utanför Varberg.
– Det är mycket liten risk att någon av dem blir sjuk, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Främst handlar det om människor som jobbat på den halländska gården, eller som har transporterat döda djur. Enligt Mats Erntell har två personer känt sig febriga och sökt sjukhusvård. En av dem har lagts in för observation men det är inte troligt att det är mjältbrand som orsakat symptomen.

– Då ska man ha haft väldigt nära kontakt med ett sjukt eller dött djur. Men eftersom bakterierna bildar sporer som kan överleva länge så tar vi alla symptom på allvar, eftersom det är en svår sjukdom, säger Erntell, som är smittskyddsläkare i Halland.

13 av gårdens nötkreatur har dött av mjältbrand. De återstående 70 djuren behandlas liksom människorna med penicillin för att förhindra att bakterierna förökar sig.

På söndagen åker representanter från Jordbruksverket till gården för att försöka spåra smittkällan. De ska också besluta hur man bäst sanerar gården.

– Ströbädden som djuren har gått på måste eldas upp eller grävas ned. Vi ska också bestämma om det blir nödvändigt att avliva de övriga djuren, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Risken att smittan ska sprida sig till andra djur på andra gårdar ser Bengt Larsson som i stort sett obefintlig. Det finns heller ingen anledning att vara orolig för att man ska ha köpt och ätit smittat kött.

– Alla djur som slaktas har varit friska, säger Bengt Larsson.