Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 flyktingar till gymnastiksalar i Sundsvall – här är skolorna som berörs

Inom en vecka kan 100 flyktingar flytta in i tre gymnastiksalar i Sundsvall.
Katrinelunds skola, GA-skolan och Hedbergska har valts ut.
– Vi har fått beskedet att det är bråttom och vi är beredda, säger Stefan Söderlund, kommundirektör.

I slutet av september berättade ST om kommunens förberedelser för att ta emot flyktingar vid en akut situation.

Migrationsverket gick ut och frågade hur många akutplatser kommunen kunde erbjuda. Svaret blev 470 så kallade evakueringsplatser.

– Det här handlar inte om stadigvarande platser utan om en situation där vi ordnar ett tillfälligt boende. Det här handlar om ett boende som ska kunna ställas i ordning under väldigt kort tid, säger kommunalrådet Peder Björk.

Nu har läget blivit ännu mer akut.

– Vi har sagt ja till att ta fram hundra evakueringsplatser i Sundsvall till nästa fredag. Det är ungefär vad vi klara av och har organisation att lösa på kort sikt, säger Stefan Söderlund.

Det är tre skolor och gymnastiksalar som berörs.

– Vi har bestämt att använda GA-skolans, Hedbergskas och Katrinelunds gymnastiksalar, säger han och tillägger:

– I en början tänkte vi använda de tre gymnastiksalarna centralt, men det skulle få för stor inverkan på gymnasiet och då tänkte vi om. Beslutet kommer inom kort.

Hur kommer skolverksamheten att påverkas av detta?

– Det är klart att den kommer att påverkas under en period. I första hand riktar vi in oss på fastigheter som inkräktar så lite som möjligt på de kommunala verksamheterna. Vi har informerat de berörda skolorna om situationen så de vet. Under den här perioden kommer gymnastiklektionerna att få hållas ute eller i andra gymnastiksalar.

Den senaste tidens brandattacker mot flyktingboenden runt om i Sverige ställer ytterligare krav på kommunen.

– Det är klart att det finns en oro att även vi kan drabbas. Vi har en säkerhetsplan där vaktbolag kommer att hålla koll på berörda fastigheter. Vi har sett över de här fastigheterna tillsammans med räddningstjänsten och sett till att det finns fungerande brandlarm. Sedan kommer det att vara dygnet runt-bemanning på boendena, säger Stefan Söderlund.

Hur lång tid handlar det om?

– Hela tanken med ett evakueringsboende är att det ska vara under en kortare tid, en vecka ungefär.

Läs också:

Nytt boende byggs i Sidsjöområdet.

Än så länge väntar kommunen på ett slutgiltigt besked.

– Vi kommer att vara redo så fort beskedet kommer. Men vi har sagt att vi behöver en ställtid på en vecka, säger Stefan Söderlund.

I ett första skede handlar det om 100 evakueringsplatser, men det komma att bli fler. Sedan tidigare har kommunledningen sagt ja till en total siffra på 470 platser.

– Vi har sagt att vi kan ta emot fler och jobbat med en plan för hur detta ska se ut, säger han.