Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1089 kvinnor inom ridsporten bakom upprop mot sexuellt utnyttjande och trakasserier

Sexuella trakasserier och utnyttjanden fortsätter uppmärksammas efter #metoo.
Nu ställer sig 1089 kvinnor bakom ridsportens upprop #visparkarbakut och återger skrämmande vittnesmål om ryttare, tränare och ledare.
"Han menade på att alla ”hans” tjejer lyckas inom branschen om man gick med på vissa saker på lunchrasterna", berättas i ett av vittnesmålen.

Här är nästa våg efter #metoo.

Det är DN som publicerar en rad berättelser ur uppropet #visparkarbakut. Syftet är att belysa systematiskt utnyttjande av utsatta flickor i beroendeställning inom hästsporten.

1089 kvinnor har skrivit under på tre krav för att få ett slut på utnyttjandet av flickor och kvinnor inom ridsporten.

I samband med det lämnas flera skakande vittnesmål.

Här återger vi några av dem, men desto fler finns att läsa i DN:s artikel.

Jag skulle få högt betyg om jag gick med på det han bad mig om

"Jag var 16 år, gick första året på Naturbruksgymnasium hästinriktning och skulle ha praktik. Praktiken var obligatorisk och viktig för betyg och omdömen. Jag fick äran att vara på ett stort travstall hos en travtränare, känd inom branschen med ett gott rykte. Han var 45 år, gift och ansvarig för att betygsätta mig och ge feedback till gymnasiet om mitt uppförande. Det dröjde inte många dagar innan han först tafsade på mig. Han menade på att alla ”hans” tjejer lyckas inom branschen om man gick med på vissa saker på lunchrasterna. 

Jag som prestigeprinsessa ville ha MVG och gjorde det han bad mig om. I tre veckor utsattes jag för trakasserier och ofredanden. Jag berättade inte för någon då ingen skulle tro mig eller skulle tycka att det var något att bry mig om. De andra tjejerna på praktiken var snarare avundsjuka att han gav mig uppmärksamhet då jag inte var från travbranschen.

När jag kom tillbaka till gymnasiet berättade lärarna att jag fått högsta betyg och bra omdöme och att han gärna ville ha mig som personal på helgerna, det skulle jag enligt lärarna vara väldigt stolt över.

Men jag skämdes. Det gör jag fortfarande 12 år senare."

Min före detta tränare utnyttjade mig sexuellt

"Jag började jobba i hans stall, och bodde på gården.  

Det började med att han pratade massor om sex och relationer när det bara var jag och han och sedan blev det mer och mer. Jag förstod inte då vad han var ute efter, tänkte bara att det är så han är som person. Efter ett tag övergick pratet till ett slag på rumpan, därifrån till att trycka in tungan i min mun, till mer och mer. Jag sa nej vid flera olika tillfällen, flera gånger, hade ångest över saker som hänt och som jag visste kommer att hända. Ibland lyssnade han och gav sig, ibland svarade han ”varför säger du så, jag vet att du vill?” och fortsatte. Han var i en maktposition över mig, en väldigt, väldigt manipulativ person som också hindrade mig från att ha ett socialt umgänge. Jag fick inte träffa några killar eller kompisar, då fick jag skäll nästa dag. 

Min räddning blev när han en gång blev påkommen då han försökte sig på mig."

Min tränare våldtog mig under en fest

"Jag jobbade på en gård som tränare och vid ett tillfälle efter en fest där alla från gården och granngårdarna var med så blev jag plötsligt själv med en av männen. Vi hade båda druckit men han var betydligt mer berusad än jag. Han var en av de jag alltid haft stor respekt för och han var social och trevlig så jag kände mig inte otrygg. Han började tjata om sex och jag sade nej. Det blev mer och mer obehagligt och till slut var det som att jag gav upp. Det som skedde var en våldtäkt men det tog tid för mig att inse det då jag ju inte skrek eller slogs. Jag bara slutade att göra motstånd. Dagen efter kom han förbi stallet, var som vanligt och gav mig ett sexpack öl. Jag skämdes varje gång jag stötte på honom efter det. En skam som följt mig hela livet. Jag var bara 17 år och han var 30. Jag har aldrig berättat för någon..."

Läs också

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Efter #metoo – Mittmedia ett av flera medieföretag som ska granskas av DO

Moa Hjelmer berättar: Blev våldtagen av annan aktiv efter Finnkampen