Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

13 år efter läckan: Saneringen av Selångersån inte klar – oklart var oljan kommer från

2003 upptäckte en fotgängare att det luktade olja längs Selångersån. 3500 liter olja togs därefter bort under tre års tid. I dag, 13 år senare, håller man fortfarande på med saneringarna. Nu går staten in med 10 miljoner för att bekosta det hela.

TV: Projektledare Sven-Åke Westman: "Vet inte vart oljan kommer från".

– Selångersån är ju ett riksintresse för naturmiljön och det är egentligen hela anledningen till att vi gör den här saneringen. Den har höga skyddsvärden med bland annat flodnejonöga och havsöring. Längre upp i systemet har vi flodpärlmusslan, säger Sven-Åke Westman, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Läs mer: Nu ska föroreningar i Selångersån stoppas

Efter en diger provtagningsperiod tror man sig nu ha hittat källan till utsläppet, vid sidan av det första området.

– Geologiska kartläggningar visar hur oljan rört sig, så vi är övertygade om att vi har hittat källområdet. Däremot vet vi inte vad själva källan är. Vi kanske hittar en tank eller en cistern när vi nu gräver. Det har varit ett gammalt fotogenlager på tomten så kanske är det något som de lämnat. Däremot vet vi att det inte är fotogen, det är diesel eller eldningsolja. Det är inte lätt att se skillnad när det legat i marken länge, säger Westman.

Det nya området ligger precis vid järnvägen så man har varit tvungna att trycka ner en 40 meter bred och 13 meter djup spont i marken för att säkra upp järnvägsspåret, innan man gräver den 8 meter djupa gropen där 4000 ton jord ska bort.

Jordmassorna klassas efter hur mycket förorenade de är. Det som är icke farligt avfall skickas till Kramfors och det farliga avfallet skickas till Dåvamyrans deponi i Umeå.

Eftersom man inte hittat någon ansvarig för föroreningen, går Naturvårdsverket in med 10 miljoner kronor för att bekosta saneringen.

På frågan om det finns risk att hela åbrinken är förorenad svarar han:

– Nej, vi har testat av hela sträckan av kommunens mark, men det är ju ett gammalt industriområde, så det kan finnas fler ställen längs ån som vi inte har någon koll på.

Arbetet väntas vara klart i januari 2017. För området finns inga särskilda planer, det ska återställas till att återigen bli ett grönt friluftsområde.

Läs mer: Det stinker i Sundsvall: "Sprids ut när det blåser"

Läs mer: Olja saneras vid Åkanten – för sju miljoner kronor

Läs mer: Sanering av mystisk olja vid Selångersån