Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

133 år till jämlikt företagande

År 2144 kommer kvinnorna att vara hälften av antalet företagare i Sverige. Med dagens ökningstakt.

Och kommunerna i Medelpad ligger under snittet i landet.

Det visar en undersökning som organisationen Företagarna presenterade i går, och som bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån.

Kvinnorna utgör nu 29 procent av företagarna i landet. I Sundsvall är motsvarande siffra 26 procent.

– Nu har jag inte hunnit läsa undersökningen. Men 26 procent pekar på en ganska bra ökning för Sundsvalls del, det är glädjande, tycker Diana Kapitanska, ordförande för Företagarna i Sundsvall.

Hon berättar att man under 2010 jobbat mycket med särskilda insatser för att stimulera företagande bland kvinnor, och även bland invandrare och unga.

– Det har bland annat handlat om träffar för att bygga nätverk. Vi ser att det gett fler medlemmar i Företagarna och fler kvinnliga medlemmar, säger Diana Kapitanska.

Att Sundsvall fortsatt ligger under genomnsittet i landet tycker hon inte är så konstigt.

– Sundsvall har av tradition varit inriktat på industri och hantverk och att det tar tid att förändra. Sedan tar det också längre tid att färbättra siffrorna i en så stor kommun som Sundsvall.

I Timrå och Ånge är andelen kvinnliga företagare nära 28 procent, något bättre än i Sundsvall och strax under rikssnittet.

Undersökningen tittar också på hur många av kvinnorna i aktiv ålder som är företagare. Här är Ånge bäst i länet med 5,4 procent, vilket är klart bättre än riksgenomsnittets 4,0 procent. Sundsvall och Timrå ligger på 3,0 procent.

En tredje faktor i undersökningen är andelen unga (16–34 år) bland de kvinnliga företagarna. Även här ligger Ånge med 15,6 procent i topp i länet. Timrå ligger på riksgenomsittet 14,9 procent, medan Sundsvall har 13,5 procent.

Den som trodde att Sverige är bland de bästa på kvinnligt företagande tar miste. Inom EU hamnar Sverige på en tjugondeplats, efter länder som Italien, Rumänien och Litauen.