Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

140 kronor litern för sjukhusets filmjölk

Den här tallriken med fil kostar skattebetalarna 28 kronor, när den serveras på sjukhuset.
En lunch kostar 81 kronor.
Det är ju vansinne, ingen vettig människa skulle köpa filmjölk för 140 kronor litern. Vi begriper inte varför det är sådana överpriser, säger Anki Svanbäck.

Som undersköterskor serverar Anki Svanbäck och kollegan Lena Westerlund patienterna på Kardiologen frukost, lunch och middag varje dag. Maten kommer från sjukhusets produktionskök på dukade brickor. Så ser det ut på hela Sundsvalls sjukhus, och varje avdelning får sedan betala en fastställd kostnad per portion. Tidigare har den här kostnaden inte synts ute på avdelningarna, men från i år ser alla i personalen vad det kostar. De båda undersköterskorna har funderat mycket på prissättningen.

Du kan ju luncha på restaurang för de här priserna, säger Anki Svanbäck.

Lena Westerlund förklarar att om vårdpersonalen själva dukar en bricka med avdelningens porslin och häller upp filmjölk från egna förråd, så kostar det 7,87 kronor för fem portioner á två deciliter.

Vi räknade ut att vi skulle spara 6 000 kronor i månaden bara på filmjölk på vår avdelning. Vi provade också ett tag, men då håller inte vår lilla diskmaskin undan. Det blir drivor av disk, säger Lena Westerlund.

Men för de pengar vi sparar in skulle vi snabbt få råd med en riktig industridiskmaskin, säger Anki Svanbäck.

Som all annan vårdpersonal väntar de på besked om hur det stora sparpaketet ska slå. I ljuset av detta är priset på matportionerna svårt att förstå.

Kan det vara så att köket inte går tillräckligt bra, så att de måste salta priserna? undrar Anki Svanbäck.