Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

140 miljoner kronor till lanthandeln – "Otroligt viktigt för de här butikerna"

Inom kort tar länsstyrelsen beslut om hur det nya statsbidraget till länets lanthandlare ska fördelas. Något som har avgörande betydelse för bland annat butikerna i Haverö.

I budgetpropositionen för 2016 så presenterades en mångmiljonsatsning på kommersiell service i landsbygder som är "särskilt sårbara och utsatta". En satsning om totalt 140 miljoner kronor fram till och med 2019, och där 25 miljoner kronor ska fördelas i Västernorrlands län.

– Att ha tillgång till service är en viktig förutsättning för tillväxt och utveckling i gles- och landsbygdsområden. Det måste gå att handla mat och tanka bilen inom rimliga avstånd för att en bygd ska vara attraktiv för kvinnor, män, företag och besökare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Läs också: Statliga jobb försvinner från landsbygden - Ånge i särklass hårdast drabbade

Och att stödet är viktigt vill Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson verkligen skriva under på.

– Om jag räknat rätt så rör det sig om minst 150 000 kronor om året i stöd för våra landsbygdsbutiker här i Ånge, och det skulle vara otroligt viktigt för dem, säger Sten-Ove Danielsson.

Ett bevis på hur viktig butikerna anses vara är att kommunen redan i dag anlitar butikerna som servicepunkter, vilket också det är en uttalad stödinsats värd mellan 24 000-51 600 kronor per år.

Kommer det stödet att upphöra om de beviljas det nya landsbygdsstödet?

– Om de skulle få 300 000 kronor i stöd skulle vi inte behöva köpa den här tjänsten av dem, men i första läget förändrar vi inte någonting. Kanske blir det så på sikt, men just nu är de här butikerna är så viktiga att vi bör fortsätta anlita dem som servicepunkter, säger Sten-Ove Danielsson.

Läs också: Servicepunkter ska rädda Ånges glesbygd (2009)

I går träffade han tillsammans med arbetarekommunens ordförande Jan Filipsson och riksdagsman Jasenko Omanovic, som även sitter med i länsstyrelsens insynsråd, handlarna i Östavall för att prata om stödets betydelse.

– Det skulle så klart underlätta. Kanske också ge möjlighet att anställa någon som kan hjälpa till så man slipper jobba dyngnet runt, säger Sofia Gustin Jensén som driver butiken tillsammans med maken Erik.

Läs mer: De tar över butiken i Östavall

Länsstyrelsen kommer att ta beslut om fördelning i maj, och de som ansökt i Ånge kommun är förutom butiken i Östavall också butiken i Överturingen.

– Det är viktigt att vi kan behålla service som här i Östavall. Eller som en kund precis sa till mig, det är bra att man kan handla mjölk och en snusdosa utan att behöva åka flera mil, säger Jasenko Omanovic.

Kravet för stödet är att det är 15 kilometer eller mer till närmsta butik och öppet minst 40 timmar i veckan. Beloppet avgörs av omsättningen men har ett tak på 300 000 kronor per år.