Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 tidningstjänster bort

Upp emot 150 tjänster ska försvinna på de 17 tidningar som ingår i Mittmediakoncernen.

– Jag hade aldrig trott att neddragningen skulle bli så här dramatisk, säger Jan-Arne Bäckström, ordförande för journalistklubben på Sundsvalls Tidning.

Annons

I koncernen ingår dagstidningarna i Västernorrland, Jämtland, Gävleborg och Dalarna. En koncern som brottas med ekonomiska problem på grund av minskade annonsintäkter och färre prenumeranter.

I förmiddags presenterade ledningen sin treårsplan för 2013–2015. Av de 130–150 tjänsterna som ska försvinna ska 100 tjänster tas på redaktionerna, det betyder att var femte redaktionell tjänst ska bort.

– Vi på ST har nyligen dragit ner redaktionen med 20 procent, motsvarande tio tjänster. Att det skulle komma ett nytt sparpaket var visserligen inte oväntat, men jag hade inte trott att det skulle bli så omfattande, säger Jan-Arne Bäckström.

Han är orolig för hur det ska gå med den lokala journalistiken.

– Den kommer att påverkas negativt. Vi blir ju färre ögon och öron på redaktionerna.

Alla som har jobbat minst 13 år inom koncernen får erbjudande om avgångsvederlag.

Koncernen ska även genomföra andra besparingar.

Samtidigt görs en satsning på att öka intäkterna på den digitala sidan. Målet är att det år 2015 ska ge 150 miljoner kronor, vilket då ska motsvara tio procent av de totala intäkterna jämfört med två procent i år.

Annons