Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16 narkossjuksköterskor lämnar sjukhuset

Uppsägningstiderna tickar ut.
Nu börjar 16 narkossjuksköterskor som sagt upp sig att lämna Sundsvalls sjukhus.

– Det är jättetråkigt att de slutar. Naturligtvis hade vi helst sett att de stannat kvar med sin kompetens. Men vi har ett ansvar för helheten och vi tittar till helheten. Om klockan vreds tillbaka skulle jag agera på samma sätt, säger Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården.

25 narkossjuksköterskor vid Sundsvalls sjukhus sade upp sig i början på sommaren. Narkossjuksköterskorna krävde högre löner, men fick nobben av landstinget.

– De verkar inte tro att vi menar allvar och att det är ett tomt hot. Det känns som om de försöker skrämma tillbaka oss genom att sitta stilla i båten, sade Oskar Malker i en intervju i ST i början på sommaren.

Men nu har de olika uppsägningstiderna börjat ticka ut. Oskar Malker uppger att av gruppen på 25 narkossjuksköterskor som protesterade är det 16 stycken som står kvar vid sina uppsägningar. Margareta Berglund Rödén säger att av 32 tjänster för narkossjuksköterskor på sjukhuset har man efter rekryteringar 10–12 tjänster som är vakanta.

– Jag kan inte säga exakt, men i stort kommer vi att ha samma antal operationssalar öppna nu som i våras, säger Berglund Rödén.

Själv har Oskar Malker precis slutat sin tjänst i Sundsvall och ska börja som stafettsjuksköterska utomläns, där han erbjuds ett lönelyft som motsvarar cirka 14 000 kronor i månaden.

– Vi har försökt påverka arbetsgivaren att höja lönerna så att de blir marknadsmässiga, men det är ingen som har vunnit. Vi har bara förlorare. Visst får jag upp lönen, men då måste jag också resa bort ifrån familjen, säger Oskar Malker.

Finns det inte en risk att i slutändan blir det här ännu dyrare för landstinget än om de höjt era löner?

– Ja, det kommer att bli kopiöst mycket dyrare, säger Malker.