Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-åriga Lisa från Liden blev Årets Lussekatt – firade med räkor

En folkskygg 17-åring som gillar skogspromenader och att mysa i mattes knä.
Vildkatten Lisa från Holmsjöändan utanför Liden blev Årets Lussekatt.
– Jag blev överlycklig när jag fick veta att hon vunnit, säger matte Monica Höglund.

Över 250 katter från hela Medelpad skickades in till tävlingen Årets Lussekatt och 20 röstades sedan fram till en finalomgång. Bland finalisterna har nu läsarna utsett en vinnare och det blev 17-åriga Lisa i Holmsjöändan utanför Liden.

– Ens egen katt är ju alltid finast. Men jag blev överlycklig eftersom det fanns så många andra fina katter, säger Monica Höglund.

Här är fjolårets vinnarkatt Morriz.

I vanliga fall hade vi åkt och besökt vinnarkatten. Men Monica säger att det inte är någon större idé. Lisa är nämligen otroligt rädd för människor och kommer med stor sannolikhet att springa och gömma sig i en skrubb om det kommer besök.

– Det är bara jag och min sambo som duger. Och någon enstaka bekant som inte gör så stort väsen av sig.

Varför är hon så rädd?

– Hon har alltid varit så. Vad vi vet har hon inte blivit skrämd eller råkat ut för något. Men hon är en vildkatt som är född utomhus och det kanske sitter i generna.

I stället fick Lisa fira segern i lugn och ro med familjen. I torsdags kväll blev det en riktig festmåltid med räkor. Monica menar att Lisa är mer som en hund och går gärna med henne på promenader i skogen.

– Lisa ligger gärna i knä på kvällarna när vi tittar på tv och kommer alltid till sängen när det är dags att sova, säger Monica.

Varför tror du att just Lisa vann tävlingen?

– Jag tycker att hon ser mysig ut på bilden. Bilden är naturlig och inte arrangerad.

Vinnaren av Årets Lussekatt får en klösmöbel, sju kilo kattfoder och tio kilo kattsand.

– Klätterställningen tror jag verkligen att hon kommer att tycka om, säger Monica.