Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

17-årige löftet om tiden i Ånge, relationen till Gud och framtiden i GIF Sundsvall: "Tränar hårt både fysiskt och mentalt"

I vintras hade han kunnat landa ett italienskt serie A-kontrakt.
I stället valde han Sundsvall och Giffarna.
I en stor intervju berättar sjuttonåringen Amaro Bahtijar om varför han bestämde sig för att skriva på för GIF Sundsvall, hur han hanterar rastiska kommentarer och varför Gud spelar en viktig roll i hans liv.

Dan före dopparedan i fjol skrev Amaro Bahtijar på för GIF Sundsvall. En månad tidigare hade han varit på besök i Italien och tränat med Serie A-klubben Udinese. Trots att klubben hade intresse för sjuttonårige Bahtijar valde han ändå att skriva på ett tvåårigt lärlingskontrakt med GIF Sundsvall.

Ett Sundsvall som han tränade med en kort period innan han åkte över till Italien och som även varit hans hemstad sedan han var 13 år gammal.

Läs också: Mittbackslånet från AIK: "Jag skiter fullständigt i pengar, för mig är speltiden viktigast"

– Jag är född i Turkiet, men mamma är från Serbien. När vi flyttade till Sverige kom vi först till Viksjö och sedan flyttade vi till Sundsvall när jag var 13 år, säger han och fortsätter:

– Att jag och mamma valde att flytta till Sverige beror helt enkelt på att vi tyckte att det verkade som ett bra och fint land.

Som svensk med utländsk bakgrund, säger han att han ändå klarat sig bra från rasistiska kommentarer av olika slag sedan han kom till Sverige.

– Jag har väl upplevt det någon gång sådär, men jag resonerar som så att det är bara idioter som säger såna saker. Jag ger det ingen uppmärksamhet, utan stänger bara ner det. Får de luft så kommer det bara mer, säger han.

Förutom Viksjö och Sundsvall har även Ånge spelat en stor roll i Amaro Bahtijars liv – och karriär.

Det var nämligen där han bestämde sig för att han ville satsa fullt ut på fotbollen.

– Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och spelade i Sund ett tag, men det var när Benny Matsson tog kontakt med mig som jag verkligen ville börja satsa, säger han.

Det blev en säsong med division II-laget Ånge IF. En säsong han ser tillbaka på med glädje.

– Det var sjukt roligt. Jag lärde känna en massa fotbollsspelare från all världens hörn och Benny gjorde ett grymt jobb som tog oss och gjorde oss till ett lag. Allt är tack vare honom. Han hade verkligen en förmåga att få fram det bästa ur oss och sedan var han även bra rent tekniskt, säger han.

Läs också: Giffarnas nya stjärnvärvning om mötena med världsspelarna i USA: "Det var kö för att byta tröja"

Precis innan jul presenterades sedan Amaro Bahtijar som GIF Sundsvalls fjärde nyförvärv inför den Allsvenska säsongen 2016.

Varför valde du att skriva på för GIF Sundsvall och inte Udinese egentligen?

– Jag kände helt enkelt att jag inte var redo att flytta och sen kände jag också att jag inte var tillräckligt bra för att spela i laget. Jag vill utvecklas en bit till först.

Under Giffarnas träningsmatch mot Brommapojkarna fick han göra ett inhopp. Men han tror inte att det blir många allsvenska minuter i GIF Sundsvall den kommande säsongen.

– Jag tror inte att jag får så mycket speltid, men jag kommer fortsätta att jobba hårt och hoppas att jag kan bli ett framtidslöfte.

Parallellt med fotbollen studerar han andra året på gymnasiet, samhälle med inriktning beteende.

Du verkar väldigt fokuserad och målmedveten?

– Jag är en väldigt positiv och glad människa och jobbar väldigt hårt både fysiskt och mentalt. Jag tror att min tro och relationen till Gud hjälper mig väldigt mycket att hålla mig fokuserad.

Vem är du i fotbollslaget?

– Just nu är jag den tysta, men jag har inga problem med att bjuda på mig själv heller.

Ja, du dansade ju mitt i gången i ett tåg under träningslägret i Barcelona?

– Precis, det var riktigt roligt, haha.

Se dansen här: Spelarbloggen – se hur Giffarnas ungtuppar totaldominerar i Barcelona

Till sist, hur tror du det går för GIF Sundsvall i Allsvenskan 2016?

– Jag tror vi blir topp sju. Vi är ett gäng sköna spelare och jag tror att vårt självförtroende kommer att öka ju längre in på säsongen vi kommer.